Σφεντύλι: Η “Ατλαντίδα της Κρήτης” (βίντεο)

Το 2007 έμελλε να είναι μια χρονιά-ορόσημο για ένα γραφικό και όμορφο χωριό της Κρήτης, το Σφεντύλι. Ξεκινώντας η κατασκευή φράγματος που σκοπό είχε την ύδρευση του Ηρακλείου, το χωριό βρέθηκε στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, έχοντας ως αποτέλεσμα να βυθίζεται σταδιακά.

Παρόλα αυτά, το Σφεντύλι αρνιόταν πεισματικά να μείνει στο βυθό της τεχνητής λίμνης του φράγματος Αποσελέμη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χερσόνησο και συνέχιζε να αναδύεται. Το 2007 που οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, παρά τις αποζημιώσεις που έλαβαν ζήτησαν από τον Άγιο Θεόδωρο να μην αφήσει το νερό να πνίξει ολοκληρωτικά τα σπίτια τους.

Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, αλλά σήμερα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχει αναδυθεί στην στεριά σχεδόν στο σύνολό του. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με το ψηλό κυπαρίσσι που έχει βγει εντελώς στην επιφάνεια και τα σημάδια στα δέντρα και στα σπίτια, από την υποβρύχια παραμονή τους.

Και πάλι όμως οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών και τα χιόνια γέμισαν με νερό το φράγμα Αποσελέμη.
Έτσι το Σφεντύλι το οποίο είχε αναδυθεί στην επιφάνεια, βυθίζεται και πάλι στο νερό.
Οι εικόνες από drone είναι εντυπωσιακές καθώς «αποτυπώνουν» το χωριό που έχει χαρακτηριστεί και Ατλαντίδα της Κρήτης, να «χάνεται» ξανά στο νερό.

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια Μποκέα στις ομάδες του Μαλεβιζίου
Επόμενο άρθροΜίνι τσουνάμι στις ακτές της Κρήτης από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ