Χανιά: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα των σχολείων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2020, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με την υπ΄ αριθμ. 225 ομόφωνη Απόφασή του εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

“Οι ανακοινώσεις, που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να επιλύονται από την Κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού, κ.α).
Η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
Το κύριο, που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Ο Δήμος μας οφείλει να συμβάλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων να πραγματοποιηθεί, εφόσον έχει τηρηθεί το σύνολο των παρακάτω προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους:
– Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη. Ακτίνα 1,5 m απαιτεί περίπου 7m2 (E=πr2=3,141,52 =7,065 m2) για κάθε μαθητή.
Να παρθούν λοιπόν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.
Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων.
– Αγορά θρανίων και καρεκλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του.
– Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.
– Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες, κ.λπ.).
– Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές, κ.λ.π.).
-Απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά, όπως προβλέπεται με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και τροποποίηση των συμβάσεων τους (σχολικές καθαρίστριες).
-Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Προηγούμενο άρθροΟι δήμοι της Αττικής προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία των σχολείων
Επόμενο άρθροΣυναντήσεις Δημάρχου Ηρακλείου με φορείς της πόλης