Διαμαρτυρία γονέων στα Χανιά για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κατάλληλη προετοιμασία

Εκφράζοντας την αγωνία τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, εκπρόσωποι γονέων στα Χανιά, οργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 13.00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Αγαπητοί γονείς,
βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων. Η σχολική κοινότητα θα επανέλθει στην «κανονικότητα» κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Το κράτος πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου τις ευθύνες του, να τηρηθούν οι όροι ασφαλείας και υγιεινής όπως και η ισότιμη μορφωτική διαδικασία για όλους τους μαθητές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε εμείς οι γονείς να επωμιστούμε το οικονομικό βάρος για ακόμα μία φορά, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι πολλοί από εμάς βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, αφού πληρώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας στους εργασιακούς μας χώρους.
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα τα σχολεία.
Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (εκπαιδευτικοί ,καθαρίστριες ). Προβλήματα στα σχολικά κτήρια (Μικρές αίθουσες, προκατ) κ.α. Τα προβλήματα στην καθαριότητα και την υγιεινή των σχολείων είναι χρόνια. Στα περισσότερα σχολεία η καθαριότητα των σχολικών κτηρίων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου, λόγω της σύμβασης έργου που έχουν οι καθαρίστριες. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Χανίων διαπιστώθηκε η έλλειψη από τα απαιτούμενα υλικά απολύμανσης και προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες ,γάντια).
Η ίδια η Δημοτική αρχή Χανίων παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει μέριμνα, ούτε η απαραίτητη
αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αντίκτυπο της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μεταθέτοντας τις ευθύνες του κεντρικού κράτους προς τους Δήμους και τις σχολικές επιτροπές που λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, πόρους και χρηματοδότηση.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να συνεδριάσουν και να καταγράψουν άμεσα την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε σχολική μονάδα. Ποιο συγκεκριμένα αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών.
-Καλούμε τους συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων Χανίων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους μαθητές και φοιτητές σε κοινή συμπόρευση ώστε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο όλα τα μέτρα προστασίας της Υγείας των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.
– Καλούμε τους συλλόγους Γονέων να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουμε μαζικά σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 13/5 στις 13:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από κοινού με τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τα 5μελή και 15μελή των μαθητών ,τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που αντί να λύσει τα προβλήματα των σχολείων φέρνει προς ψήφιση εν μέσω καραντίνας ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο ,καταδικασμένο από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
– Η διαμαρτυρία μας θα γίνει σεβόμενη όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας και θα κατευθυνθεί στο Δημαρχείο Χανίων ώστε να παραδώσουμε τα αιτήματα μας.
– Καλούμε την Δημοτική Αρχή και αντιπροσώπους από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να είναι παρών ώστε να τοποθετηθούν στα δίκαια αιτήματα μας.
Συγκεκριμένα τα αιτήματα μας για το άνοιγμα των σχολείων είναι:
· Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.
·Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
·Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
·Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
·Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
·Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.
·Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους, να λειτουργεί χώρος σε ανοιχτά δημοτικά γυμναστήρια και εκεί τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αριθμητικών αναλογιών να υπάρχουν εκπαιδευτικοί (γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κλπ) που να τα απασχολούν, υποστήριξη των παιδιών αυτών με προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους).
·Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
·Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.
·Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
·Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια. Για παράδειγμα, οι γονείς μαθητών του Δημοτικού που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μάρτη έως 1 Ιούνη έχουν ήδη ξοδέψει 15 ημέρες από την κανονική τους άδεια.
Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Χανίων Πατσουρακη Ηλέκτρα, Ρηγανακος Φώτης
Οι εκλεγμένοι στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονεών Κρήτης Ζωης Σταύρος, Παπαδακης Μανώλης, Ορέστης Κουτουλάκης.»

Προηγούμενο άρθροΠύρινος εφιάλτης χθες στη Φοινικιά – Οι καπνοί ήταν ορατοί από το Γιούχτα
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι εργασίες στα Ενετικά Τείχη