Το βουνό που καίγεται 4.000 χρόνια (βίντεο)

Αν ποτέ βρεθείς στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφθείς το όρος Yanar Dag, όπου ένα φαινόμενο εντυπωσιάζει ντόπιους και τουρίστες εδώ και 4.000 χρόνια.
Στις πλαγιές του όρους σε μια έκταση πάνω από δέκα μέτρα φλόγες ξεπηδούν και αγκαλιάζουν το βουνό, φλόγες που δεν σβήνουν ούτε όταν βρέχει.
Το περίεργο αυτό φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, αναφέρεται στα συγγράμματα του Μάρκο Πόλο που είχε εντυπωσιαστεί και βάφτισε τη χώρα “γη της φωτιάς”.

Το φαινόμενο οφείλεται στα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που τροφοδοτεί συνέχεια τις φλόγες και η φωτιά δεν έχει σβήσει τα τελευταία 4.000 χρόνια.
Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι παλαιότερα υπήρχαν και σε άλλα σημεία της περιοχής φλόγες που ξεπηδούσαν από το έδαφος, αλλά με τη πάροδο των ετών έχουν σβήσει.
Το βουνό είναι μέρος λατρείας των οπαδών της θρησκείας του Ζωροαστρισμού, γιατί η φωτιά είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων και του υπερφυσικού κόσμου, και ένα μέσο μέσω του οποίου μπορούν να αποκτηθούν πνευματικές γνώσεις και σοφία.

 e-daily 

Προηγούμενο άρθροΆρση των μετακινήσεων νωρίτερα σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα
Επόμενο άρθροΣούδα: Το μεγάλο φυσικό λιμάνι της δυτικής Κρήτης