Εισήγηση για την ίδρυση λαϊκής αγοράς στο Γάζι

Υπό την Προεδρία του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Σκουλά, Προέδρου της Επιτροπής Λαϊκών Π.Ε. Ηρακλείου, συνεδρίασε σήμερα στη Περιφέρεια η επιτροπή με την συμμετοχή των μελών της. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η δημιουργία λαϊκής αγοράς στο Γάζι Μαλεβιζίου. Αναλυτικά όπως αναφέρθηκε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού και λόγω της έκτασης κατάστασης, άλλαξαν οι παραγωγικές δυνατότητες και οικονομικές συνθήκες.

Όπως τονίστηκε, ιδιαίτερα πληττόμενοι από τις συνθήκες είναι οι παραγωγοί και οι έμποροι λαϊκών αγορών. Η επιβαλλόμενη απόσταση της λειτουργίας των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές περιόρισε την έκθεση των προϊόντων, ενώ μείωσε και την συμμετοχή των παραγωγών στο ήμισυ περίπου της δυνατότητάς τους. Επίσης, μόλις πρόσφατα έγινε επιτρεπτή η συμμετοχή των εμπόρων μετά από δίμηνη αποχή.

Συνέπεια η σημαντική περιστολή του εισοδήματος των παραγωγών και των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

Αντίστοιχα, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού βρίσκει διέξοδο στα προϊόντα διατροφής και χρήσης που διατίθενται σε χαμηλότερο κατά τεκμήριο κόστος στις λαϊκές. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, θα κάνει περαιτέρω δυσχερέστερους τους όρους διαβίωσης τους επόμενους μήνες, ιδίως για τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, ότι, οι παραγωγοί των τοπικών προϊόντων δεν μπορούν να διαθέτουν το εμπόρευμα που παράγουν καθώς έχουν συμμετοχή μόνο δύο φορές την εβδομάδα στις λαϊκές και περισσεύουν αδιάθετα ευπαθή προϊόντα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκουλάς, η τόνωση της τοπικής παραγωγής, ιδίως της αγροτικής, και η ταυτόχρονη ελάφρυνση του καταναλωτικού κοινού είναι αμφίδρομα και αυτονόητα ωφέλιμη. Συνεπώς, είναι ενδεδειγμένη έως επιβαλλόμενη, η διοικητική ενθάρρυνση αυτού του επωφελούς οικονομικού κύκλου υπό τις συνθήκες της τρέχουσας ύφεσης.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ο τρίτος πολυπληθέστερος Δήμος της Π.Ε. Ηρακλείου σύμφωνα με την απογραφή του 2011, με 24.864 κατοίκους που διαρκώς αυξάνονται με μετεγκαταστάσεις. Το αστικό κέντρο του Γαζίου έχει οικονομική και πληθυσμιακή συγκέντρωση λόγω και των τουριστικών υποδομών που είναι εγκατεστημένες στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου. Η περιοχή των εργατικών κατοικιών στο Πολύδροσο Γαζίου συγκεντρώνει πληττόμενο πληθυσμό από την κρίση του τουρισμού . Επίσης, μπορεί να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στις λαϊκές αγορές παραγωγών από την πλούσια και παραγωγική γεωργική ενδοχώρα του Δήμου Μαλεβιζίου. Ήδη έχει προηγηθεί προφορική ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη της σχετικής εσωτερικής διαβούλευσης.

Με το παραπάνω σκεπτικό, η Επιτροπή στη συνεδρίαση της εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου. Η χωροθέτηση και ο τρόπος λειτουργίας της εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οικείου Δήμου.

Προηγούμενο άρθροΤο 4ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου στο You Tube