79η επέτειος από τη Μάχη του Κοψά στην Ανώπολη στο Δήμο Χερσονήσου

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα από το  Δήμο Χερσονήσου, σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών  Ανώπολης και με τους  Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες στη «Μάχη του Κοψά» στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη όπου βρίσκεται και το μνημείο πεσόντων.

Η μάχη του Κοψά το Μάιο του 1941 – η οποία εντάσσεται στις επετειακές εθνικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης – αποτελεί πράξη ηρωισμού, γενναιότητας και αυταπάρνησης. Χάρη σε αυτήν, αποκρούστηκε με μεγάλη επιτυχία η γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να  καταλάβει την περιοχή και τελικά κρατήθηκε ελεύθερη.

«Ο φετινός εορτασμός δεν υστερεί σε απόδοση τιμών παρά τις πρωτόγνωρες, όπως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες, αποτελεί όμως σαφώς μια πιο «λιτή» εκδήλωση, καθώς οφείλουμε να προασπίσουμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις υγειονομικές κυβερνητικές οδηγίες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Γιάννης Σέγκος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους αρχών, καθώς και στην ολιγομελή αντιπροσωπεία φορέων – συλλόγων.

Η κατάθεση στεφάνων έγινε ως εξής:

1. Για το Δήμο Χερσονήσου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σέγκος.

2. Για τον πεσόντα Εμμανουήλ Κοκκινάκη, ο κ. Λάμπρος Κοκκινάκης.

3. Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης, η Πρόεδρος κ. Καλλιόπη Μωραϊτάκη.

Προηγούμενο άρθροΚατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης από την Π.Ε. Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΜε λιτή τελετή στο Μάλεμε ο φόρος τιμής για τη Μάχη της Κρήτης