Με λιτή τελετή στο Μάλεμε ο φόρος τιμής για τη Μάχη της Κρήτης

Συμπληρώνονται φέτος 79 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Το Μάιο του 1941, οι Κρήτες, με Αυστραλούς, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες στρατιώτες στο πλευρό τους, ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη θηριωδία του ναζισμού και του φασισμού, που έγραψαν ένα από τα πιο θλιβερά κι αιματηρά κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Υποκινούμενοι από τη βαθιά ριζωμένη στον άνθρωπο δίψα για Ελευθερία, οι Κρήτες με την παλλαϊκή αντίσταση τους άλλαξαν την ιστορία των πολέμων και με τη γενναιότητα τους, ανέτρεψαν τότε τα σχέδια της ναζιστικής καταστροφικής μηχανής.

Ο κρητικός λαός έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους συμμάχους του, με τους οποίους τον δένουν μια δυνατή και διαχρονική φιλία, μια σχέση σεβασμού κι αγάπης, η οποία διαρκεί από την εποχή εκείνη της κοινής Αντίστασης.
Χρέος όλων μας είναι να μην ξεχνάμε. Να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν το πανανθρώπινο δικαίωμα στην Ελευθερία. Ο αγώνας τους σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει. Στην αδιάκοπη προσπάθεια για εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λόγω των υγειονομικών διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο της πανδημίας του covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις, η 79η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης δεν εορτάστηκε με τη λαμπρότητα που της πρέπει. Δεν ξεχάστηκε όμως.
Σε λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, το απόγευμα, στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, τιμήσαμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδος και των τριών Συμμαχικών Κρατών, συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση, κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν στεφάνι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Διοικητής του Πεδίου Βολής, Υποστράτηγος κ. Κλεάνθης Καρατσίν, ως Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, κ. Αντώνης Περράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων, κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, κ. Αντώνης Κοτσιφάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αποκορώνου, ο Αστυνόμος Α’, κ. Ιωάννης Βλαχάκης, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Μονάδων του Νομού, όπως και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο τον οποίο έψαλλαν οι παρευρισκόμενοι.

Προηγούμενο άρθρο79η επέτειος από τη Μάχη του Κοψά στην Ανώπολη στο Δήμο Χερσονήσου
Επόμενο άρθροΣτ. Αρναουτάκης: Τιμή και δόξα στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης