Τσούχτρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ιεράπετρας και της Σητείας, το τελευταίο δεκαήμερο, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων.
Σχετικά με το θέμα, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το φαινόμενο, δεν έχει ερευνηθεί επί τόπου από το ΕΛΚΕΘΕ, όμως μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που είδε, οι τσούχτρες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca, το οποίο προκαλεί έντονο τσίμπημα. Την εμφάνισή του είχε κάνει το συγκεκριμένο είδος πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο και το ανάλογο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο αφού διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια, λόγω των μεγάλων πληθυσμών που δημιουργήθηκαν.
“Πρόκειται για να είδος τσούχτρας όχι ασυνήθιστο στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, το οποίο όμως δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης”, όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστου.
Η συγκεκριμένη τσούχτρα, αναπαράγεται στα ανοιχτά και σχηματίζει κοπάδια που φτάνουν ως τις ακτές. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο.
Όπως λέει ο κ. Χρήστου, “το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά”.
Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.
Το φαινόμενο αυτό, όπως λέει πρέπει να μελετηθεί ώστε να φανεί το επόμενο διάστημα, αν υπάρχει αύξηση η μείωση του αριθμού των τσουχτρών στην περιοχή. Δεν είναι απίθανο, όπως είπε, οι τσούχτρες να εξαφανιστούν σύντομα από την περιοχή αν αλλάξουν τα ρεύματα αφού η περιοχή έχει ανοιχτή θάλασσα και δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων πληθυσμών από τσούχτρες.
Ο κ. Χρήστου σύστησε την αυξημένη προσοχή των κολυμβητών για να μην τσιμπηθούν, ενώ ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.