Επιστημονική ανατροπή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο

Επι δεκάδες χρόνια έστεκε υποτιμημένο στο αρχιπέλαγος της Χαβάης. Πλέον αυτό έρχεται να αλλάξει χάρη σε μια επιστημονική έρευνα που δίνει στο ηφαίστειο Puhahonu τη θέση που του αξίζει.

Με μόνο δύο κορυφές να προεξέχουν κάτι περισσότερο από πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το σβησμένο πλέον ηφαίστειο Puhahonu στη βορειοανατολική Χαβάη δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι.

Πόσω μάλλον όταν στο ίδιο αρχιπέλαγος τα ηφαίστεια Mauna Kea και Mauna Loa επισκιάζουν κάθε άλλο ηφαίστειο καθώς φτάνουν τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα φαινόμενα απατούν.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters» ενθρονίζει το Puhahonu ως το μεγαλύτερο σβησμένο ηφαίστειο στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο από το Mauna Loa.

Η ανατροπή

Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa.

«Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη.

Τόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί.

«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση», λέει ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στο CNNi.

«Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί».

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές».

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 1820 από τον Αμερικανό φαλαινοθήρα Maro, ενώ το πλήρωμα ενός ρωσικού σκάφος πάτησε για πρώτη φορά επάνω του το 1828.

cnn

Προηγούμενο άρθροΠρωτοβουλία Δημάρχου Μαλεβιζίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων του δήμου
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Νέο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών για τις κάμερες στα σχολεία