Πολυθεματικό Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου

“1945: Περιήγηση στον τόπο της Μνήμης – Φωτογραφικές στιγμές του αρχείου Κ. Κουτουλάκη”

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους εμπνευσμένο από τη φωτογραφική συλλογή στιγμιότυπων της Κατοχικής περιόδου προσφέρει διαδικτυακά ο Δήμος Μαλεβιζίου. Το πρόγραμμα ανοικτής μουσειακής εμπειρίας βασίζεται στο δωρηθέν φωτογραφικό αρχείο Κ. Κουτουλάκη το οποίο αποτελεί τμήμα της εντεταλμένης υπηρεσίας του ως φωτογράφου, όταν το καλοκαίρι του 1945, συνοδοιπόρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων συνόδεψε τους Καζαντζάκη, Καλιτσουνάκη και Κακριδή στην καταγραφή ωμοτήτων των Γερμανών κατακτητών στο νησί μας.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η εικαστικός, μουσειοπαιδαγωγός, επιμελήτρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο κα. Χρύσα Βαθιανάκη. Με αφορμή μία φωτογραφική στιγμή, εστιασμένη από το φωτογραφικό φακό του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, καθώς και ένα έργο σύγχρονης τέχνης του ζωγράφου-χαράκτη Μιχαήλ Φαλκώνη με κοινό το θεματικό τους πυρήνα, η κα. Βαθιανάκη προωθεί μια εικαστική συνομιλία, με στόχο η νέα γενιά με τρόπο εύληπτο να γνωρίσει την ιστορία.

«….ξεκίνησε να βρει τον ήλιο» είναι ο τίτλος της πρώτης από μια σειρά θεματικών δραστηριοτήτων του πολυθεματικού προγράμματος: «1945: Περιήγηση στον τόπο της Μνήμης-Φωτογραφικές στιγμές του αρχείου Κ. Κουτουλάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου»
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους και παρέχεται δωρεάν κατά ενότητες στους ενδιαφερόμενους. Είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου www.malevizi.gov.gr καθώς επίσης και από τη σελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στο Facebook.
Το αρχείο Κ. Κουτουλάκη έχει δωρηθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου από την οικογένεια Δουλγεράκη, και εκτίθεται σε μόνιμη έκθεση από την Άνοιξη του 2018, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου που εδρεύει στην Τύλισο.

Προηγούμενο άρθροΣυμφωνία-σταθμός για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου
Επόμενο άρθροΣτους 3 κορυφαίους προορισμούς του TripAdvisor η Κρήτη για το 2020