“ΦΥΣΗτΗΡες”: Συμβολική κίνηση για την προστασία της φύσης στο Ανάκτορο της Κνωσού

Μια δράση με καθαρά συμβολική σημασία και σημείο αναφοράς το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, πραγματοποίησε η κίνηση πολιτών Κρήτης “ΦΥΣΗτΗΡες”.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Εκεί που φύτρωνε φλυσκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο”

Η κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης, “ΦΥΣΗτΗΡες”, που αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες και άτομα δραστηριοποιούμενα σε περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές και φυσιολατρικές συλλογικότητες, τραγούδησαμε στην Κνωσό τον “Εφιάλτη της Περσεφόνης” των Χατζηδάκι – Γκάτσου και σηκώσαμε δύο πανό για να απαιτήσουμε την ακύρωση του νόμου 4685/2020 με τίτλο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας…”.

Γνωρίζοντας την αρχαιολογική σημασία της Κνωσού εισήλθαμε προσεκτικά, με περηφάνεια και σεβασμό στο χώρο και την ιστορία του, και ενεργήσαμε τη συγκεκριμένη δράση.
Κατανοούμε ότι ενδεχομένως φέραμε σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους του χώρου, όμως δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Η πράξη μας ήτανε καθαρά συμβολική. Εμπνευσμένοι/ες από τη σχέση σεβασμού των Μινωιτών με τη Φύση, αντιλαμβανόμαστε και σήμερα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού. Ο νόμος θα επιφερει στο περιβάλλον ανεπανόρθωτες ζημιές για τις επόμενες γενιές.
“Όταν η ασυδοσία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται χρέος”.

Προηγούμενο άρθροΣτη σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Δήμαρχος Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα θερμομέτρησης στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Τρίπολης