Δυο συμβάσεις που αφορούν στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με συνολικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η πρώτη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΙΤΕ αφορά την εκπόνηση «Ερευνητικού έργου για την διερεύνηση του προβλήματος διάβρωσης της ακτογραμμής στην περιοχή Γρα Λυγιά του Δήμου Ιεράπετρας.
Η δεύτερη σύμβαση αφορά την «Συντήρηση φωτισμού επαρχιακού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου 2019-2021».
Στην σημερινές υπογραφές των συμβάσεων από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο διευθυντής έρευνας, επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ Νίκος Καμπάνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Ανδρουλάκης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Γιώργος Τσιφετάκης και τα στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων ΠΕΛ Μαρία Γεροντή και Γιώργος Πάγκαλος.
Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΤΕ αφορά την διερεύνηση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής στην περιοχή της Γρά Λυγιάς-Στόμιο και συγκεκριμένα από τον Λιμένα Ιεράπετρας έως τη θέση «Γωνιά» στο Στόμιο Νέας Ανατολής.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία νέας γνώσης σχετικά τόσο με τις μορφές εκδήλωσης της κλιματικής αλλαγής όσο και με την επίδραση των διαφόρων μορφών της στη σταθερότητα ή/και στην εξέλιξη των παράκτιων γεωμορφών που αναπτύσσονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Γρά Λυγίας, Δ. Ιεράπετρας, συνεκτιμώντας και τις διάφορες μορφές της ανθρώπινης παρέμβασης. Για το λόγο αυτό θα συνεκτιμηθούν οι μελλοντικές κλιματικές τάσεις για τη Κρήτη (βροχόπτωση, θαλάσσιες καταιγίδες, άνοδος θαλάσσιας στάθμης), στη συγκέντρωση και ομογενοποίηση των άμεσα σχετιζόμενων περιβαλλοντικών (μετεωρολογικών, γεωμορφολογικών, ιζηματολογικών, ωκεανογραφικών) δεδομένων και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και δεικτών για την εκτίμηση της τρωτότητας των ακτών της. Τέλος, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην διερεύνηση των μέτρων αντιμετώπισης για την απώλεια παράκτιας γης.