Μνημόσυνο στο Ηράκλειο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
“Συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουνίου τα είκοσι τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση».
Ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (21 Οκτωβρίου 1981 – 2 Ιουλίου 1989 & 13 Οκτωβρίου 1993 – 18 Ιανουαρίου 1996) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993.
Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής , η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, κ.α.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου τιμώντας την μνήμη του «Αντρέα» , του εμπνευστή της «Αλλαγής» , διοργανώνει Μνημόσυνο το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και ώρα 09.15, στο Ηράκλειο , Ι.Ν. Παναγίτσας Μασταμπά και καλεί τους φίλους και τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής να παραβρεθούν.”

Προηγούμενο άρθροΕντατικοποίηση ελέγχων μετά τις εικόνες συνωστισμού – μη χρήση μάσκας στα πλοία
Επόμενο άρθροΔιεθνές Κέντρο Εμπορίου: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown