Εορτασμός της 107ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας

Την 107η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, τίμησε σήμερα ο Δήμος Καβάλας, με μια σεμνή και λιτή τελετή. Ήταν στις 26 Ιουνίου 1913, όταν το Πολεμικό Ναυτικό, υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή, αποβιβαζόταν στο λιμάνι της πόλης και το άγημα γινόταν δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Για μια ακόμη χρονιά, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου- Καμάρες, μπροστά στο παλιό ηρώο πεσόντων της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται ακόμα το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, διέγραψε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 107 χρόνια, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας σειρά είχε η πόλη της Δράμας να αποτινάξει τον βουλγαρικό ζυγό και τα τεράστια δεινά που υπέμεναν οι κάτοικοι από τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Έμπροσθεν του παλαιού μνημείου πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), το οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Το μνημείο αυτό αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης.

«Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στον εθνικό κορμό», τόνισε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, και συνέχισε: «107 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας […] Τιμά, σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα».

Να σημειωθεί ότι επίσημα η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης συνεορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Βασίλης Λωλίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροKαμπάνια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας
Επόμενο άρθροΜνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Tui και υπουργείο Τουρισμού