Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος, θα μετατραπεί σε ψηφιακό και φυσικό μουσείο, έπειτα από δωρεά στο δήμο Αριστοτέλη, των κληρονόμων του ακινήτου.
Το σχέδιο ανάδειξης της οικίας Ζορμπά παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο Παλαιοχώρι παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ανακοίνωσε πως ήδη προετοιμάζεται οικονομοτεχνική πρόταση για την υποβολή και ένταξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης της οικίας του Αλέξη Ζορμπά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα καθώς, «χωρίς το Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη, ο παγκόσμιος Ζορμπάς δεν θα υπήρχε, διότι εδώ έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια, από τα πιο παραγωγικά της ζωής του».
«Εδώ έγινε ο μεταλλωρύχος που ενέπνευσε αργότερα τον Νίκο Καζαντζάκη, όταν γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι στο Άγιον Όρος. Εδώ χτίστηκε η προσωπικότητα που έγινε βιβλίο μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες από τον Καζαντζάκη και ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη, κερδίζοντας τρία Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να αποτελεί ένα παγκόσμιο brand name. Γι` αυτό λοιπόν, εδώ, στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι, θα δημιουργηθεί ένα σημείο ιστορικής αναφοράς στον Αλέξη Ζορμπά, Γιώργο Ζορμπά όπως τον ήξεραν οι συντοπίτες του» τόνισε ο κ. Βαλιάνος. Οπως εξήγησε, στόχος είναι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο, που θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής και θα δώσει αφορμές δικτύωσης με άλλες περιοχές-περάσματα του Αλέξη Ζορμπά.
Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και το θέτει σε νέα βάση, καθώς ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα παγκόσμιο brand που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα και την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής».
Σύμφωνα με τεχνικές λεπτομέρειες του προωθούμενου έργου που παρουσίασε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Νίκος Πάχτας, στον ένα όροφο θα δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο της περιόδου κατά την οποία έζησε και δραστηριοποιήθηκε ο Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι. Στο δεύτερο όροφο θα είναι το κυρίως ψηφιακό μουσείο, με τη μετατροπή δωματίων σε οθόνες πανοραμικής προβολής και την επιστράτευση ηθοποιού και νέων τεχνολογιών, ο συνδυασμός των οποίων θα «ζωντανέψει» τον Αλέξη Ζορμπά, που θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα τους «ξεναγεί» στη ζωή του, με αναφορές σε πραγματικές ιστορικές πηγές, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.