Η Κρήτη παράδειγμα για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς & την προστασία του φυσικού πλούτου

Στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος LIFE IP 4 NATURA που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης.

Το έργο LIFE IP 4 NATURA είναι το πρώτο ολοκληρωμένο και πολύχρονο έργο για την προστασία της ελληνικής φύσης υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω δράσεων που καλύπτουν τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα καθώς και τα παραδοτέα του έργου όπως η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την κατάσταση των οικοσυστημάτων και η ολοκλήρωση των χαρτών των περιοχών προτεραιότητας για οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης τόνισε τη σημασία του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA για την προστασία της ελληνικής φύσης και των τοπικών οικοσυστημάτων αλλά και το πόσο ο φυσικός πλούτος της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Σε εποχές κρίσιμες, όπως αυτή που διανύουμε για την ανάκαμψη μας από την πανδημία του κορωνοϊού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και η στροφή προς την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, αποτελούν πρωτεύουσας σημασίας προτεραιότητες, τόσο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια.
Άλλωστε, οι κατευθύνσεις της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οριοθετούν τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προς το 2050 και σε συνδυασμό με την το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη από την Πανδημία COVID-19, θέτουν στο προσκήνιο την επιστροφή στην διατήρηση του φυσικού πλούτου και την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος στην ξηρά και στη θάλασσα.

Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και πολίτες έχει καταφέρει να αναδείξει τις προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000. Ειδικότερα, η Περιφέρεια υλοποιεί τέσσερα Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα – LIFE, ADRION, INTERREG MED – που αφορούν θέματα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ο κος Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού για μία “πράσινη” οικονομία και ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και ενίσχυσης των περιφερειακών πολιτικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης : ο Μαρίνος Κριτσωτάκης, Αν. Διευθυντής Διεύθυνσης ΠE.XΩ.Σ. και οι υπεύθυνες υλοποίησης του έργου ‘Αννα Καγιαμπάκη, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος, Αλίκη Καρούσου στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ,Ερμιόνη Γιαλύτη στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης.
Από τους εταίρους του έργου συμμετείχαν εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος : Ιωάννης Μητσόπουλος, Παναγιώτης Τσολακίδης, Βασιλική Μαρκαντωνάτου , Αλεξάνδρα Καββαδία, Παναγιώτης Δημόπουλος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Μελισσουργός από τη WWF Ελλάς, Αποστόλης Καλτσής από την Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, Γιώργος Μαλλίνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Παρασκευή Χουρίδου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μαδεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Κουτσοβούλου από το Πράσινο Ταμείο.

Προηγούμενο άρθροΝέες ταΐστρες για αδέσποτα από τον Δήμο Αθηναίων με υπόδειξη των δημοτών
Επόμενο άρθροΣτα καλύτερα νησιά του κόσμου η Κρήτη και το 6ο ωραιότερο της Ευρώπης