Μπότης Θαλασσινός: Ο Κρητικός ζωγράφος με τα 150 διεθνή βραβεία

Ο Μπότης Θαλασσινός ήταν Έλληνας ζωγράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τύλισο, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην Τρίτη Δημοτικού βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η διάκριση του αυτή ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με τη ζωγραφική, την αγιογραφία και την αγγειοπλαστική.

Παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας πλάι σε δύο σπουδαίους δασκάλους στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε ως σκηνογράφος στα θέατρα ‘Ρεξ’ και ‘Κοτοπούλη’. Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο Σάο Πάολο, πεντέμισι χρόνια, στη Σχολή Καλών Τεχνών, Associacao Paulista De Belas Artes.
Στη συνέχεια βρέθηκε στις ΗΠΑ, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, Ιάκωβου. Εκεί αγιογράφησε την εκκλησία ‘Η Κοίμιση της Θεοτόκου’ στο Μπρούκλιν. Γνώρισε πολλές γνωστές προσωπικότητες όπως τον Τέλι Σαβάλας, το Σπύρο Σκούρα, το Σαλβαντόρ Νταλί και τη Τζάκι Κένεντι. Έζησε εκεί σαράντα χρόνια και παρουσίασε τη δουλειά του σε πάνω από σαράντα εκθέσεις. Εκθέσεις παρουσίασε επίσης σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Ελλάδα. Στη συλλογή του βρίσκονται περίπου 150 διεθνή βραβεία.

Είχε ζωγραφίσει πορτρέτα της Τζάκι Κένεντι, του Τζον Γουέιν, της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, της βασίλισσα της Ισπανίας Άννα Μαρία, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νίκου Ξυλούρη, του Λυκούργου Καλέργη και άλλων διάσημων προσώπων. Σειρά έργων του απεικονίζουν στιγμές από τη Μάχη της Κρήτης, γεγονός που τον σημάδεψε ως πατριώτη και ως άνθρωπο που βίωσε την απώλεια σε προσωπικό επίπεδο. Άλλα έργα του παρουσιάζουν νεκρές φύσεις, θαλασσογραφίες και την κρητική φύση. Δημιούργησε και σουρεαλιστικά έργα με μια δική του τεχνοτροπία που ονόμασε ‘φωτοκυλινδρισμό’ . Σε πολλά από τα έργα του χρησιμοποίησε ως υλικό το παστέλ.

Στην Αθήνα διατηρούσε για χρόνια γκαλερί και σχολή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επέστρεψε στο Ηράκλειο.
Μετά το θάνατό του, το 2017 λειτούργησε η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου “Μπότης Θαλασσινός”, όνειρο ζωής του. Στην πινακοθήκη φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με 148 έργα, που ο ζωγράφος δώρισε.

H Τζακλίν Κέννεντυ με τον Κρητικό ζωγράφο Μπότη Θαλασσινό

Πληροφορίες:wikipedia

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής διάκριση για τον Πρόεδρο του ΙΤΕ και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ. κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη
Επόμενο άρθροYπερσύγχρονο αεροσκάφος υπόσχεται να κάνει την πτήση Λονδίνο ‑ Νέα Υόρκη σε 3,5 ώρες (βίντεο)