Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο κατέπλευσε στη Νάξο

«Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο, που θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες διακομιδής ασθενών, κατέπλευσε χθες στη Νάξο και παρελήφθη από το Λιμεναρχείο Νάξου. Ευχαριστώ θερμά όσους συνέβαλαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και αχρείαστο!» Αυτό ανέφερε ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μέσα από την προσωπική του σελίδα στα social media και έχοντας μπροστά του, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος.

Ενός σκάφους, το οποίο παρέλαβαν τα τρία στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου, σε εδική τελετή το απόγευμα της Δευτέρας 3 Αυγούστου και μετά από τεστ που έγιναν στην περιοχή της Χαλκίδας, σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έφτασε το σκάφος στο λιμάνι της Νάξου… Κάλυψε την απόσταση Πειραιάς – Νάξος σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες αναπτύσσοντας ταχύτητα ακόμη και +40 μιλίων την ώρα ενώ λόγω του καιρού που συνάντησε τόσο στην Κύθνο όσο και έξω από τη Πάρο είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες του και σε άνεμο έντασης έως 5 μποφόρ. Και τα δείγματα γραφής θετικότατα.. Ο κος Αποστολόπουλος μας εξήγησε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την έλευση του σκάφους και ότι είναι κάτι νέο για την Νάξο και την Ελλάδα γενικότερα και αποτελεί συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με το ΕΚΑΒ. Και βέβαια ευχήθηκε να ειναι καλοτάξιδο και κυρίως … αχρείαστο.

Όπως μάλιστα μας ανέφεραν τα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου «στη διάρκεια των τεστ, η σταθερότητα του ασθενή κατά την μεταφορά του ήταν αποτελεσματική»… Στο λιμάνι της Νάξου, επί της υποδοχής ήταν οι : Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ο Λιμενάρχης Νάξου, κ. Αλέξης Αποστολόπουλος, η Αν. Διοικήτρια του Κ.Υ. – Νοσοκομείου Νάξου, κ. Καλή Φραγκίσκου, και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κ. Βασίλης Ραπτάκης.
Με βάση την ενημέρωση που έχουμε το πλωτό ασθενοφόρο έχει πλήρωμα τρία στελέχη του Λιμενικού και δύο από το ΕΚΑΒ, οπότε περιμένουμε και την ενημέρωση από το ΕΚΑΒ για το χρόνο έλευσης των ΕΚΑΒιτών ώστε να μπορέσει να είναι και λειτουργικό. Ο κος Ραπτάκης που μας έκανε τη πρώτη περιήγηση μας μίλησε για «το πλέον σύγχρονο ασθενοφόρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μπορεί να μεταφέρει και ασθενή που έχει την ανάγκη διακομιδής λόγω covid 19 καθότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την σωστή μεταφορά του ασθενή. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ενέργεια αυτή του Υπουργείου Υγείας και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού μας… Και βέβαια ως Νοσοκομείο θα παρέχουμε ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται το πλωτό αυτό ασθενοφόρο».

Από τη πλευρά του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Λιανός στάθηκε κυρίως στο γεγονός ότι «είναι τιμή γα το νησί μας που έχουμε εδώ το πλωτό ασθενοφόρο. Είναι ένα ελληνικό προϊόν καθότι έχει κατασκευαστεί στη χώρα μας και το πιο σημαντικό είναι ότι αναβαθμίζει πλήρως την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Και θα καλύψει τις ανάγκες όλων των Κυκλάδων από τη στιγμή που αυτός είναι ο ρόλος του. Είναι το πρώτο από τα επτά συνολικά πλωτά ασθενοφόρα που θα έρθουν στα νησιά μας και ελπίζουμε ότι θα είναι … αρχείαστα»…

Τα σκάφη πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών. Περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

 limenikanea 

Προηγούμενο άρθροΝέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον Δήμο Αθηναίων με λίγα μόνο «κλικ»
Επόμενο άρθροΣτην κορυφή του ελληνικού καγιάκ ξανά ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων