Η Κρήτη και τα καιρικά φαινόμενα μέσα από μια “δική της” ιστοσελίδα

Το ενδιαφέρον τους για τα καιρικά φαινόμενα και η ιδιαιτερότητα που εμφανίζει ως προς τον καιρό η Κρήτη, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία μιας ομάδας, που μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, απέκτησε δυναμικό κοινό, ενώ η επιθυμία τους να αναδειχθούν όμορφα σημεία του νησιού, τους οδήγησε τους τελευταίους μήνες, στη σύσταση ενός Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου με την ονομασία «Καιρών Κρήτες- Creta Weather».

Ο νέος Σύλλογος φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλούσια βάση δεδομένων, η οποία θα μπορεί να ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του νησιού, δείχνοντας μάλιστα ζωντανή εικόνα, αφού μια από τις δράσεις που πραγματοποιούν, είναι η τοποθέτηση καμερών σε περιοχές της Κρήτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Κούνουπας εξήγησε ότι ο η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, έχει ως στόχο να μπορέσουν τα μέλη να αναδείξουν τις καιρικές ιδιαιτερότητες στο νησί.

«Στο καταστατικό μας περιγράφονται δράσεις όπως η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών σε διάφορα σημεία της Κρήτης καθώς και καμερών που δείχνουν τα καιρικά δεδομένα από διάφορα σημεία» είπε ο κ. Κούνουπας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δυνατότητα να μπορεί κάποιος πριν επισκεφθεί κάποιο σημείο του νησιού, να δει ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί, μια ουσιαστική πληροφορία την οποία πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναζητούν στον ιστότοπό τους cretaweather.gr.

Επισκεπτόμενος κάποιος την ιστοσελίδα του Συλλόγου, μπορεί να δει εικόνα από παραλίες, όπως τα Μάταλα, την Ιεράπετρα, το Μακρύ Γιαλό, αλλά και εικόνα από το κέντρο πόλεων όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο σε παραλιακά σημεία.

«Το ενδιαφέρον μας δεν στρέφεται μόνο σε παραλίες και το κέντρο των πόλεων. Υπάρχουν κάμερες και σε ορεινούς όγκους, όπως την Αγία Βαρβάρα, καθώς η παρατήρηση των καιρικών φαινομένων, αφορά και αυτές τις περιοχές» εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου που διευκρίνισε ότι αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειάς τους, αποτελεί η αύξηση των καμερών και των μετεωρολογικών σταθμών που εγκαθιστούν, προκειμένου το δίκτυο που θα καταφέρουν να δημιουργήσουν να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος περιοχών του νησιού.

«Οι λάτρεις του καιρού και της ιδιαιτερότητας που υπάρχει στην Κρήτη, καταφέραμε να συνδεθούμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία τριετία. Μέχρι και σήμερα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο από μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες, με την συνεργασία των μελών τόσο με ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε είναι τη συμπαράσταση όσων αγαπούν αυτό που αγαπάμε και εμείς, αλλά και την είσοδο στο Σύλλογο μας νέων μελών. Ο στόχος μας είναι μέσα από την ιστοσελίδα μας να δείξουμε όλο το πλέγμα που σχετίζεται με την καιρική ιδιαιτερότητα της Κρήτης και να αναδειχθούν σε άμεσο χρόνο, οι ομορφιές της του νησιού» ανέφερε ο Νίκος Κούνουπας.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο28χρονη «συστήνει» τα χιώτικα αρωματικά φυτά και βότανα στον κόσμο
Επόμενο άρθροΠρομήθειες στη φρεγάτα “Λήμνος” από κατοίκους στην Ιεράπετρα (βίντεο)