Αυλαία για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην παλιά πόλη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στον Άγιο Φραγκίσκο κλείνει οριστικά τις πύλες του για το κοινό την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 (ΦΕΚ Β΄ 1912/19.05.2020).
Η μακρά διαδρομή του ξεκινά το 1899, όταν ψηφίζεται από το Ηγεμονικό Συμβούλιο της Κρητικής Πολιτείας η ίδρυσή του, φτάνει μετά από πολλές περιπέτειες στις 14 Ιουλίου 1962, όταν ανοίγει επίσημα τις πύλες του για το κοινό στο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, για να καταλήξει το 2021 στη μόνιμη πλέον στέγη του, στη Χαλέπα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων, για εξήντα σχεδόν ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε την κιβωτό που διαφύλαξε, συντήρησε και προέβαλε τον αρχαιολογικό πλούτο της χανιώτικης γης, προσφέροντας σε χιλιάδες επισκέπτες και επιστήμονες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, γνώση, αισθητική απόλαυση, εκπαίδευση και πολύτιμες εμπειρίες.
Αποχαιρετώντας το φιλόξενο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, οι αρχαιότητες θα συναντήσουν, το 2021, τους παλαιότερους και νεότερους επισκέπτες τους σε μια νέα, εξίσου φιλόξενη στέγη, στους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα, η οργάνωση των οποίων αξιοποιεί με μεγάλη επάρκεια τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις του 21ου αιώνα.

Οι πλούσιες συλλογές του νέου Μουσείου Χανίων, διαρθρωμένες σύμφωνα με το πνεύμα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσειακών πρακτικών, θα εξακολουθήσουν να διοχετεύουν μέσα στις νέες συνθήκες της πολυδιάστατα εξελισσόμενης ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, το ισχυρό πολιτισμικό διαχρονικό τους παράδειγμα και μήνυμα.

Προηγούμενο άρθροΜανόλης Στεφανάκης: Έπιασε την πρώτη του λύρα όταν ήταν μόλις 11 ετών
Επόμενο άρθροΕταιρεία spin-off του ΑΠΘ βοηθάει ηλικιωμένους στα σπίτια τους