Εταιρεία spin-off του ΑΠΘ βοηθάει ηλικιωμένους στα σπίτια τους

Την καθοδήγηση και υποβοήθηση ηλικιωμένων ατόμων μέσα στις οικίες τους σε θέματα φροντίδας, υγείας και ευεξίας επιχειρεί να κάνει πράξη, με τη χρήση «έξυπνων συστημάτων», η νέα εταιρεία – τεχνοβλαστός (spin-off) Captain Coach του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 «Captain» και υλοποιείται υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Παναγιώτη Μπαμίδη.
Τα «έξυπνα συστήματα», που αναπτύσσονται από τον τεχνοβλαστό και θα αποτελούν τις επιχειρηματικές του ευκαιρίες, δίνουν τη δυνατότητα στα ηλικιωμένα άτομα να θέτουν στόχους μέσω κατάλληλων διεπαφών χρήσης υπηρεσιών φωνής, χειρονομιών ή άλλων σύγχρονων τεχνολογιών.

«Ο αυξανόμενος ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού δημιουργεί προκλήσεις στα συστήματα Υγείας όπως λειτουργούν σήμερα, ενώ οι υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, οι αισθητήρες κ.ά., δεν έχουν σχεδιαστεί να αλληλεπιδρούν αρμονικά με τους ηλικιωμένους ανθρώπους, πόσο μάλλον με χρήστες με προβλήματα μνήμης», τονίζει ο κ. Μπαμίδης και επισημαίνει πως «έχοντας γνώμονα τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργήσαμε στο ΑΠΘ τη συγκεκριμένη εταιρία – τεχνοβλαστό».
Ο κ. Μπαμίδης σημειώνει πως «ο στόχος του Captain Coach είναι να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες και να τις εφαρμόσει στον χώρο όπου ζουν οι ηλικιωμένοι, με στόχο τη διατήρηση και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και της κοινωνικής τους ευημερίας».

Η χρήση των υφιστάμενων τεχνολογιών γίνεται μέσα από την ανάπτυξη ενός λογισμικού/υπηρεσίας που: α) αυξάνει την αποτελεσματικότητα της φροντίδας μέσα από μια έξυπνη διαδικασία καθοδήγησης του ηλικιωμένου ασθενή στο σπίτι (ή στο νοσοκομείο), β) βελτιώνει την πρόληψη κατ’ οίκον φροντίδας, προκειμένου να καθυστερήσει η γνωστική εξασθένηση των ηλικιωμένων και γ) υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων χρηστών με νοητική εξασθένηση, βοηθώντας τους να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο άρθροΔιανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ (6η διανομή)
Επόμενο άρθροΠόμπια – Το χωριό με το ιστορικό Γυμνάσιο