Λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική: Πως «σμιλεύουν» το σώμα

Η λιποαναρρόφηση είναι μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, που αντιμετωπίζει οριστικά τα «ψωμάκια» ή το τοπικό πάχος, που για πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες αποτελούν τον καθημερινό «εφιάλτη».
Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 15-16 ετών «κατασκευάζοντας» με αυτό τον τρόπο μία συγκεκριμένη δομή του κάθε σώματος. Μετά σταματά αυτή η διαδικασία σχηματισμού λιποκυττάρων και πλέον διατηρούμε έναν σταθερό αριθμό για την υπόλοιπη ζωή μας.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν, λόγω κατασκευής του σώματος (γεγονός που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, διατροφή, διαταραχές μεταβολισμού, κλπ.) παρουσιάζεται ασύμμετρη κατανομή λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσμορφίες τοπικά. Σε κάποια σημεία του σώματος που ονομάζονται λιποαποθήκες, συσσωρεύεται επιπλέον λίπος από το φυσιολογικό μέσο όρο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τοπικού πάχους. Μάλιστα, όσο και αν αδυνατίζουμε, τα συγκεκριμένα σημεία συνεχίζουν να παραμένουν «προβληματικά» και τονισμένα, γιατί τα λιποκύτταρά τους, αν και μικραίνουν σε όγκο, παραμένουν περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να είναι, εξηγεί ο κ. Θάνος Κοντογιάννης, Πλαστικός Χειρουργός.

Με τη λιποαναρρόφηση είναι εφικτό να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους. Καθώς τα λιποκύτταρα δεν αναπληρώνονται αφού παύει ο σχηματισμός τους μετά την ηλικία των 15-16 ετών περίπου, έτσι ώστε στα σημεία του σώματος που αφαιρούνται το πρόβλημα του τοπικού πάχους εξαφανίζεται οριστικά.
Η λιποαναρρόφηση γίνεται σε γυναίκες και άνδρες. Για το μεσογειακό τύπο γυναίκας, στον οποίο ανήκουν και οι Ελληνίδες, τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης τοπικού πάχους είναι η περιοχή της λεκάνης, και ειδικότερα οι γλουτοί, οι μηροί (έσω και έξω επιφάνεια), η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι βραχίονες και η κοιλιά. Οι άντρες παρουσιάζουν πρόβλημα τοπικού πάχους στο στομάχι, στην περιοχή γύρω από τη μέση -το γνωστό «σωσίβιο»- αλλά και στον θώρακα σαν λιπομαστία – γυναικομαστία.

Η επέμβαση γίνεται μετά την λήψη ιατρικού ιστορικού, τις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις που απαιτούνται σε κάθε χειρουργικό περιστατικό και προϋποθέτει γενική ή τοπική αναισθησία-μέθη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή της επιφάνειας που πρόκειται να λιποαναρροφηθεί. Η συνολική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως διαρκεί 1 με 2 ώρες. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο και παρουσία αναισθησιολόγου. Η επέμβαση δεν αφήνει σημάδια παρά μόνο μικρές τομές λίγων χιλιοστών, από όπου περνούν οι κάνουλες της λιποαναρρόφησης που ρουφούν τα λιποκύτταρα μέσω μηχανισμού αρνητικής πίεσης μιας ατμόσφαιρας. Συνήθως, δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του περιστατικού στην κλινική, καθώς δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς, πρέπει να φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσέ) για λίγο καιρό, περίπου 25-30 ημέρες. Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει την άμεση επιστροφή στην εργασία αν και τις πρώτες μέρες δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση – χειρωνακτική εργασία. Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν υπάρχει πόνος, αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης.
Για κάποιες μέρες θα παρουσιαστεί στην περιοχή που έχει λιποαναρροφηθεί οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά σε διάστημα 1-2 μηνών και το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ορατό σε 2-3 μήνες μετά το χειρουργείο.
Για 7-8 ημέρες χορηγείται μια ήπια αντιβίωση, για την αποφυγή πιθανών επιμολύνσεων.
Στις επτά ημέρες γίνεται η κοπή των ραμμάτων και, επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές, συνήθως τα σημάδια με την πάροδο του χρόνου δεν φαίνονται καθόλου.
Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό -πλαστικό χειρουργό- και σε χειρουργείο κλινικής και όχι σε ιατρείο ή άλλο χώρο.
Η λιποαναρρόφηση δε γίνεται σε περίπτωση που πάσχουμε από σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικότερα: σοβαρές αγγειοπάθειες, θρομβοφλεβίτιδες, καρδιοπάθειες, διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται συνεννόηση του πλαστικού χειρουργού με τον θεράποντα ιατρό και ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να λιποαναρροφηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια, συνήθως 3-4lt, γιατί διαφορετικά επέρχεται επιβάρυνση του οργανισμού, επειδή μαζί με το λίπος που είναι ζωντανός ιστός έχουμε και απώλεια αίματος.
Πλέον η λιποαναρρόφηση εφαρμόζεται στην πιο εξελιγμένη μορφή της ως παλλόμενη μικροδικτυωτή λιποαναρρόφηση με την βοήθεια laser έτσι ώστε εκτός από το τοπικό λίπος να αντιμετωπίζεται και η χαλάρωση του δέρματος που προκύπτει από την αφαίρεση του λίπους.
Το λίπος που αφαιρείται από τις προβληματικές περιοχές του σώματος που βρίσκεται σε περίσσεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επανορθώσει περιοχές του προσώπου ή του σώματος που χρειάζονται όγκο. Αυτές οι περιοχές συνήθως μπορεί να είναι τα βλέφαρα, οι παρειές (λιποδυστροφία), η πλάγια περιοχή των φρυδιών, τα ζυγωματικά, το πηγούνι, οι μαστοί (αυξητική μαστών ή αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή), οι γλουτοί κλπ.
Στην διαδικασία της λιπογλυπτικής-λιποπρόσθεσης μπορεί να συνδυαστεί χρήση του λίπους με τα βλαστοκύτταρα, για βελτιωμένα αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια.

Αυτά προκύπτουν από το λίπος που αφαιρούμε με την λιποαναρρόφηση με ειδική επεξεργασία.
Υπολογίζεται ότι για 10 cc βλαστοκύτταρα χρειαζόμαστε περίπου 300 cc λίπος. Ο συνδυασμός αυτός βοηθά σε βελτιωμένα αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι νεότερες τεχνικές έχουν εξελίξει τη λιποαναρρόφηση προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα., καταλήγει ο κ. Κοντογιάννης.
Η επέμβαση με αριθμούς :
• με μέθη ή γενική νάρκωση γίνεται η επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος
• 1 έως 2 ώρες είναι η διάρκεια της επέμβασης ανάλογα με το πρόβλημα
• 25 είναι οι μέρες που ο ασθενής πρέπει να φοράει τον ειδικό κορσέ
• 7 είναι οι μέρες που περνούν μέχρι να βγουν τα ράμματα
• 2 είναι οι μήνες που περνούν για να φανούν ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα
• 3-4 λίτρα είναι το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να λιποαναρροφηθεί
• το κόστος της επέμβασης ανάλογα με το πρόβλημα και την κλινική που θα γίνει το χειρουργείο κυμαίνεται συνήθως από 800 έως 3.500 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση τιμής και μνήμης για την 77η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου
Επόμενο άρθροΠρώτη ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Δυτικά και Νότια του νησιού