Με στοχευμένες δράσεις η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ενταγμένες στους περιορισμούς που επιβάλλουν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημία του covid-19 ήταν οι δράσεις που υλοποίησαν το Τμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμη Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δ.Ρ. και το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνης, συμμετέχει και διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις αντίστοιχες με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη για την κινητικότητα κι έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τις δράσεις που υλοποιεί, οι οποίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού και προγράμματος του για τη βιώσιμη κινητικότητα και αειφόρο ανάπτυξη.
Φέτος λοιπόν, υλοποιηθήκαν και συνεχίζουν ακόμα οι δράσεις ευαισθητοποίησης και βιωματικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας, σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και συνεχίζει με βιωματική συμμετοχή σε προσομοίωση που συνδύαζε το οικείο περιβάλλον των μαθητών με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Για τη συγκεκριμένη δράση συνεργάστηκαν ο Δήμος Ρεθύμνης με την Τροχαία και το ΟΚΑ Πρέβελη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διάχυσης πληροφορίας και ευαισθητοποίησης, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης – εταίρος του Δήμου Ρεθύμνης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS, διοργάνωσε διαδικτυακό εργαστήρι με θέμα τις καθαρές (από άποψη μειωμένης εκπομπής ρύπων) και ασφαλείς μετακινήσεις. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει τις επιλογές μετακίνησης των κατοίκων του Δήμου Ρεθύμνης και τις απόψεις τους σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους και υπηρεσίες μεταφορών, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση προτάσεων ρεαλιστικών λύσεων με στόχο την υιοθέτηση ασφαλών και προσβάσιμων μεταφορών, με χαμηλές αέριες εκπομπές στις μετακινήσεις των πολιτών, συνθήκη που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Τέλος, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Δήμος Ρεθύμνης, παραχώρησε συμβολικά αποκλειστικά στους πεζούς και ποδηλάτες το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως το Λύκειο Ελληνίδων, αποκλείοντας την είσοδο των αυτοκινήτων προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι κι επισκέπτες του Ρεθύμνου σε θέματα βιώσιμης μετακίνησης.

Προηγούμενο άρθροΠαγόβουνο αναποδογύρισε πάνω σε εξερευνητές (βίντεο)
Επόμενο άρθροΕλληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ