Στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου

Στην Ασπασία Παπαδοπεράκη θα απονεμηθεί το εφετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Λότζια, υπό την προεδρία του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ’ εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας.
Αυτή τη χρονιά το Βραβείο απονέμεται για τον δεύτερο κύκλο, αυτόν των Καλών Τεχνών.

Η κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κατά τα έτη 1966 έως 1972, με σημαντικούς δασκάλους. Από το 1975 έως το 1978, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με κύριο προσανατολισμό την γλυπτική Τέχνη.
Έλαβε μέρος σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικώς: το 1979, στην έκθεση «Δέκα Γλύπτες» στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1986, στο πλαίσιο του θεσμού «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και του συνεδρίου AICA, στον Σύλλογο Γλυπτών, με θέμα «Στοιχεία στην Tέχνη του 20ού αιώνα από τον Θησαυρό των Σιφνίων», το 1986, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με θέμα «Η γυναίκα στην Αντίσταση», το 2009, στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, σε έκθεση για τον Καβάφη. Μνημειακά της έργα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σαμοθράκη, στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Κρήτη), καθώς, επίσης, και στην Κύπρο. Έχει φιλοτεχνήσει το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, για δημόσιο χώρο στην Αθήνα, την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο, τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο στου Παπάγου, και, με ριζοσπαστική άποψη, τη σύνθεση των προτομών του Νίκου Ξυλούρη στο Ηράκλειο και του Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.

Οι προτομές που φιλοτέχνησε στην Ελλάδα και σε πολλούς τόπους στο εξωτερικό, συναριθμούνται σε περισσότερες από εξήντα. Επίσης, έχει δημιουργήσει μνημειακά γλυπτά αφιερωμένα στη Γυναίκα της Αντίστασης, για τα χωριά της Κρήτης, Σκούρβουλα, Κρουσώνας και Μαγαρικάρι.
Στα διάφορα χωριά της Κρήτης, συνεργάζεται με ντόπιους τεχνίτες στον πωρόλιθο και διαμορφώνει χώρους. Διδάσκει ομάδες λιθοξόων απ’ όπου αναδεικνύονται κάποιοι ικανοί για γλυπτική. Στην Κρήτη υπάρχουν, επίσης, και άλλα έργα της: στις Ασίτες, στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris Hotel, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η σύνθεσή της «Θεοτοκόπουλος-Κορνάρος-Καζαντζάκης», που φιλοτέχνησε για την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η κ. Παπαδοπεράκη έχει επίσης στο ενεργητικό της σημαντικές εκδόσεις Τέχνης: Ανάμεσά τους τα βιβλία: «Μελετώντας τον Θεοτοκόπουλο» (2002), «Ο επικούρειος ποιητής Κ. Π. Καβάφης» (2010), «Περί γλυπτικής» (2011), «The Epicurean Poet C. P. Cavafy» (2013), «Θεοτοκόπουλος, Κορνάρος, Χορτάτσης» (2017), «Γιαννούλης Χαλεπάς: Προσωπικές σχέσεις και μελέτες στο έργο του» (2019).

Προηγούμενο άρθροΗ Υπουργός Πολιτισμού στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων
Επόμενο άρθροΤο ηλιακό όχημα των Κρητικών – Παγκόσμια καινοτομία