Μανόλης Καρπουζάκης: Από τους αθάνατους της Κρητικής μουσικής

Ο μεγάλος Κρητικός λυράρης Μανόλης Καρπουζάκης γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Ζαρός Καινουργίου, του Νομού Ηρακλείου.

Τα πρώτα ακούσματα του ήταν από τους χωριανούς του λυράρηδες και λαουτιέρηδες και υπήρξε αυτοδίδακτος.

Με τη λύρα άρχισε να ασχολείται το 1954 σε ηλικία επτά χρονών. Την πρώτη του λύρα του την έφτιαξε ο πατέρας του. Όταν ήταν δέκα χρονών το 1957,την λεγόμενη βροντόλυρα του την έκανε δώρο ο αδερφός του ο Γιάννης Καρπουζάκης.

Το 1961 σε ηλικία 14 ετών πηγαίνει στο Ηράκλειο και από τότε έγινε μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου.

Στο πρώτο γλέντι που έπαιξε ήταν 13 ετών με τον λαουτιέρη Γιάννη Αποστολάκη. Το 1965 η δισκογραφική εταιρεία ΠΑΝΙΒΑΡ ανακαλύπτει τον νεαρό αλλά με μεγάλο ταλέντο Μανώλη Καρπουζάκη.

Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική έκδοση, ένας δίσκος 45 στροφών με τίτλο «Στης δυστυχίας τις στιγμές». Ακολούθησε μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών τόση, που το έργο του να  φτάνει στις 102 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και 30 συμμετοχές σε άλλους καλλιτέχνες.

Μερικά από τα έργα του είναι: Ένα παλιό καλό καιρό, Αγάπησέ με, Μοιρολόγια, Ριζίτικα, Δωδεκανησιακά, Συρτά, Κρητικός δρόμος, Παίζω κρυφτό τση μοίρας μου, Ανάραχο, Χρονογυρίσματα, Ερημίτης, Που πάνε οι κόποι μας, Κοσμογυρευτής, Νο 11 Διάφορα, Με μια μπαμπακερή κλωστή, Αναστορούμαι, Καρπουτζάκης – Επιτυχίες.

Ο Μανώλης Καρπουζάκης ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος τα έτη 1994 έως 1997. Έφυγε από την ζωή στις 7 Ιουλίου 2011 και πέταξε μαζί με τη λύρα του στις γειτονιές των αγγέλων.

Προηγούμενο άρθροThe Municipal Market of Chania
Επόμενο άρθροΤο Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με Νομίσματα, Μετρήσεις και μία Γοργόνα