Μόλις δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, ο Stephen Hawking παρέδωσε το τελευταίο του έγγραφο, στο οποίο λέγεται ότι παρουσιάζει τα μαθηματικά που απαιτούνται ώστε να αποδείξει την ύπαρξη άλλων κόσμων.
Το έγγραφο το οποίο υποβλήθηκε για δημοσίευση στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να αποδειχθεί το αποκορύφωμα του έργου του καταξιωμένου φυσικού. Στην έρευνά του, ο Hawking προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που τον απασχολούν τα τελευταία 35 χρόνια – από τότε που δημοσίευσε τη θεωρία του για το πώς το σύμπαν αναπτύχθηκε μετά το Big Bang.
Το έγγραφο λέει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για ένα πολυσύμπαν είναι ανιχνεύσιμα στο υπόβαθρο της ακτινοβολίας του δικού μας σύμπαντος – και ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν θεωρητικά να βρεθούν και να μετρηθούν. Εάν μπορούμε, στην πραγματικότητα, να ζούμε σε ένα «πολυσύμπαν», τότε ο δικός μας κόσμος είναι μόνο ένα από τα πολλά σύμπαντα εκεί έξω.
Αν και η τελευταία έρευνα του Hawking θα μπορούσε να είναι μια αισιοδοξίη εξέλιξη για εκείνους που ελπίζουν στην ύπαρξη πολλών διαφορετικών συμπάντων, η έρευνά του περιλαμβάνει και μια ζοφερή πρόβλεψη: Το σύμπαν μας τελικά θα σβήσει, όταν όλα τα αστέρια του εξαντληθούν από ενέργεια.
Το έγγραφο με τίτλο «Μια Ομαλή Έξοδος από τον Αιώνιο Πληθωρισμό», βρίσκεται υπό επανεξέταση από συναδέλφους του, ώστε να δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Το 1983, ο Hawking και ο συνάδελφός του, Jame Hartle, συνέταξαν μια έρευνα που περιγράφει τον πληθωρισμό (διαστολή) μετά το Big Bang – την ταχεία επέκταση του χώρου που δημιούργησε το σύμπαν. Η θεωρία βασίστηκε στην ύπαρξη άλλων συμπάντων, που σχηματίστηκαν ταυτόχρονα με το δικό μας κατά τη διάρκεια του Big Bang. Η θεωρία, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να δοκιμαστεί.
Αλλά η δοκιμή της ιδέας μέσω πειραματισμού ήταν ακριβώς αυτό που ο Hawking προσπάθησε να κάνει. «Θέλαμε να μετατρέψουμε την ιδέα ενός πολυσύμπαντος σε ένα δοκιμαστικό επιστημονικό πλαίσιο», δήλωσε ο Thomas Hertog, συν-συγγραφέας της εργασίας και μέντορας του Hawking, σύμφωνα με τους Sunday Times. Αν ο Hawking ήταν ακόμα ζωντανός, η εργασία αυτή ίσως να κέρδιζε και το πρώτο του βραβείο Nobel, σύμφωνα με άλλους ερευνητές. Το βραβείο, ωστόσο, δεν δίνεται μεταθανάτια.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι τα ευρήματα της εργασίας είναι πρωτοποριακά.
«Η τελευταία του δημοσίευση προσπάθησε να διασώσει κάποια πρόβλεψη, αλλά τα επιχειρήματα δεν είναι ακόμα πειστικά», δήλωσε ο καθηγητής Neil Turok, διευθυντής του Περιφερειακού Ινστιτούτου του Καναδά και φίλος του Hawking, στην εφημερίδα The Times του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Hawking, θυμίζουμε, πέθανε στο σπίτι του στις 14 Μαρτίου λόγω επιπλοκών που συνδέονται με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια από την οποία έπασχε εδώ και 55 χρόνια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
ΠΗΓΗ: vice.com