“Ασφαλώς Κυκλοφορώ” ονομάζεται η δράση κυκλοφοριακής αγωγής που διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, η οποία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό.
Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει 10 ημέρες (καθημερινές) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Ηρακλείου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς που οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε κατά τις μετακινήσεις μας.
Κάθε μέρα θα βρίσκονται στο χώρο 14 τροχονόμοι – αστυνομικοί οι οποίοι θα δείξουν στους μικρούς μας φίλους πώς μετακινούμαστε πεζοί σε μία πόλη, πώς διασχίζουμε με ασφάλεια τον δρόμο, πώς ποδηλατούμε, πώς κυκλοφορούμε με όχημα στην πόλη καθώς επίσης θα τους μάθουν όλους τους κινδύνους που διατρέχει ένας χρήστης της οδού κατά τη μετακίνηση του, τις πινακίδες σήμανσης που υπάρχουν σε μία πόλη, τις διαγραμμίσεις που μπορεί να συναντήσουν σε μία οδό, τα οφέλη της χρήσης του προστατευτικού κράνους σε μηχανή και ποδήλατο και της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία επίσης να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. (περιπολικό – μηχανή – γερανός – ποδήλατο) που θα βρίσκονται στο χώρο προς επίδειξη.
Επιπρόσθετα στη διάθεση των παιδιών θα υπάρχουν πολλά βιωματικά – διαδραστικά παιχνίδια, όπως τροχός του Κ.Ο.Κ., παιχνίδι Σωστό – Λάθος, παζλ, τάπητας τροχαίας, γυαλιά εμποδίων κλπ.
Σε όλα τα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά δώρα και ειδικό φυλλάδιο με συμβουλές οδικής ασφάλειας προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλούν στη μνήμη τους αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό βίωμα με θέμα την Οδική Ασφάλεια.
Πρόγραμμα εκπαιδευτικής επίσκεψης :
Η διάρκεια της περιήγησης ανά ημέρα διαρκεί περίπου 3,5 ώρες.
H εκπαίδευση ξεκινάει στις 09:00′ και τελειώνει στις 12:45΄.
Η δράση περιλαμβάνει τους κάτωθι εκπαιδευτικούς σταθμούς :
- 1ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία της οδού (διαβάσεις πεζών – πινακίδες σήμανσης – φωτεινό σηματοδότη -ποδηλατόδρομο – πεζοδρόμιο – ράμπες – πάρκινγκ ΑΜΕΑ – διαδρομή τυφλών κλπ)
- 2ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
Εκπαίδευση ως πεζοί κατά την οποία τα παιδιά διδάσκονται να κυκλοφορούν με ασφάλεια στην πόλη
- 3ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
Πρακτική εξάσκηση με τα ποδήλατα του πάρκου
- 4ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
[i] Γνωριμία με τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (περιπολικά – μοτοσυκλέτες – γερανοφόρο όχημα Τροχαίας)
[ii] Ενημέρωση από τους αστυνομικούς σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του προστατευτικού κράνους
στα δίκυκλα και της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα
[iii] Επίδειξη αστυνομικού ποδηλάτου, όλων των στοιχείων ασφαλείας του (ανακλαστικά φώτα,
γιλέκο αναβάτη, κράνος, λυχνίες) και χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση του από
αστυνομικό
• 5ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
[i] Τροχό του Κ.Ο.Κ. (αναπαράσταση παιδικού παιχνιδιού τροχού τύχης) που τα παιδιά εμπλουτίζουν
τις γνώσεις τους με την καθοδήγηση αστυνομικού
- Παιχνίδι Σωστού – Λάθους που επιδεικνύονται στα παιδιά εικόνες οδηγικής συμπεριφοράς από αστυνομικό και τα παιδιά επιλέγουν με τη χρήση μπάλας στα αντίστοιχα στεφάνια μπάσκετ του σωστού και του λάθους,
- Παιχνίδι πάζλ που τα παιδιά με την χρήση κύβων σχηματίζουν την φράση Οδηγώ με Ασφάλεια το Μέλλον μου (προαιρετική η καθοδήγηση αστυνομικού).
• 6ος Σταθμός : (διάρκεια 30 λεπτά – ομάδα των 15 παιδιών)
- Τάπητα τροχαίας που τα παιδιά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, χρησιμοποιούν τα γυαλιά εμποδίων και τα τιμόνια με την καθοδήγηση αστυνομικού.
- Προσομοιωτής πρόσκρουσης και προσομοιωτής ανατροπής οχήματος.
Σε κάθε ένα σταθμό θα βρίσκονται δύο Τροχονόμοι Αστυνομικοί όπου θα ενημερώνουν – εκπαιδεύουν τους μαθητές.
Ανά σταθμό θα εκπαιδεύονται 15 παιδιά για χρονική διάρκεια 30 λεπτών. Μετά το πέρας εκπαίδευσης μίας ομάδας παιδιών σε ένα συγκεκριμένο σταθμό, η ομάδα περνάει στον επόμενο σταθμό κ.ο.κ. (κυκλική ροή προκειμένου η κάθε ομάδα να περάσει και από τους 6 εκπαιδευτικούς σταθμούς).
Στόχος της προληπτικής αυτής δράσης της Τροχαίας είναι η εξοικείωση των μικρών μαθητών με τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίον “Ασφαλώς Κυκλοφορούμε” ως πεζοί, ως αναβάτες σε μηχανή ή ποδήλατο, ως επιβάτες σε αυτοκίνητο.
Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια ορθής κυκλοφοριακής συνείδησης και η διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής κουλτούρας στα νέα παιδιά προκειμένου να παραχθούν προσωπικότητες με κύριο μέλημα το σεβασμό προς τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και προς τον πλησίον τους. Είναι γνωστό ότι από τα πρώτα νηπιακά χρόνια οι πληροφορίες καταγράφονται ανεξίτηλες στον παιδικό εγκέφαλο. Τα παιδιά μαθαίνουν από εικόνες και παραδείγματα και διαπαιδαγωγούνται ανάλογα. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία …
“Η αρχή της παιδείας είναι η αρχή των πάντων”