Η Κλιματική Αλλαγή και η αναστροφή της οικονομίας, προκειμένου η ζωή στον πλανήτη Γη να γίνει πιο βιώσιμη, είναι ανάμεσα στα μείζονα ζητήματα της εποχής. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι Έξυπνες Πόλεις, η Ευφυής Γεωργία, τα Logistics και οι Μεταφορές, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της μετάβασης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει μεταξύ άλλων γενναίες χρηματοδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε πιο πράσινες λύσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωράφια.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει στόχο να δημιουργήσει τους εργαζόμενους του αύριο. Η φιλοσοφία του μεταπτυχιακού είναι να διαμορφώσει τις πρώτες ομάδες επιστημόνων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την πρώτη χρονιά εγγράφηκαν τριάντα φοιτητές από όλα τα πεδία. Μηχανικοί, Πληροφορικοί, Γεωλόγοι, Νομικοί, Οικονομολόγοι, Γεωπόνοι είναι κάποιοι από τους επιστήμονες οι οποίοι θα δείξουν το δρόμο τα επόμενα χρόνια μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης.
Το 37% των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη και 20% σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, έχουν περάσει στην έξυπνη εποχή με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλονίας μπορούν να δουν στο κινητό τους που υπάρχει ελεύθερη θέση παρκαρίσματος, να διαβάζουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για θέματα πολιτισμού.
«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν έχει πει πως πρέπει να πάμε σε ένα νέο αστικό περιβάλλον που να συνδυάζει την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες, για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη» επισημαίνει ο Γ. Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Άλλωστε κι εμείς έχουμε κάποιες έξυπνες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, η Κομοτηνή, το Ηράκλειο. Πολύ πιο μπροστά βέβαια, είναι η Βαρκελώνη και το Τορίνο».
Το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει τέσσερις επιμέρους τομείς – κατευθύνσεις: α) Πράσινη Ενέργεια, β) Έξυπνες Πόλεις – Κοινότητες – Δημόσιο, γ) Ευφυής Γεωργία, δ) Logistics και Έξυπνες Μεταφορές. Οι διδάσκοντες ανέρχονται στους 90 και προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική. Ανάμεσα τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης, επιχειρηματίες όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος. Οι ακαδημαϊκοί δεν προέρχονται μόνο από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και το Καποδιστριακό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι από Τεχνητή Νοημοσύνη, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέχρι σύγχρονη Πολεοδομία, Οικολογία και Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, συνδυάζονται τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Ο δίδυμος μετασχηματισμός σε πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί μια χώρα και μια κοινωνία», συμπληρώνει ο Γ. Μανιάτης.
Πολλοί από τους σπουδαστές του μεταπτυχιακού «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» πραγματοποιούν τη διπλωματική τους εργασία με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων. Το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος του προγράμματος το οποίο διαρκεί τρία εξάμηνα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τα δίδακτρα δεν ξεπερνούν τις 3.900 ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ