Τι επικρατεί στην αγορά ακινήτων και τι πρέπει να προσέξουν οι αγοραστές; Γι’ αυτά και για άλλα πολλά, η κυρία Άρτεμις Μαυράκη, Πρόεδρος Μεσιτών Ελλάδας, μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μίλησε στο Unique Creta, δίνοντάς μας τις πολύτιμες συμβουλές της προς το αναγνωστικό κοινό, μέσα από την πολυετή εμπειρία της.
Κυρία Μαυράκη, είστε στο χώρο των ακινήτων επί σειρά ετών. Θα θέλαμε να μας πείτε αρχικά, ποιές είναι οι συνηθέστερες απαιτήσεις των υποψηφίων αγοραστών όσον αφορά τις οικίες;
Οι αγοραστές προσπαθούν να επιλύσουν μέσω της αγοράς κατοικίας, δυσάρεστα συναισθήματα από καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν. Όσο πιο έντονο είναι αυτό που βιώνουν, τόσο πιο πάνω στην λίστα επίλυσης βρίσκεται. Είναι διαφορετικό για παράδειγμα να ζουν σε παλιό σπίτι που βγάζει διαρκώς προβλήματα και απαιτεί επιδιορθώσεις, από το να ζουν σε νεώτερο σε κεντρικό άξονα με πολύ φασαρία. Τα προβλήματα ωστόσο μπορεί να μην πηγάζουν μόνο από το σπίτι αλλά και από ενοχλητικούς γείτονες και γενικότερα από την ανάγκη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Κανένας αγοραστής δεν είναι ίδιος με τον άλλο και ο καθένας κουβαλάει μαζί του γνώμες και από πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συζητά κατά την διάρκεια επιλογής κατοικίας, αλλά και από εκείνους που πιθανόν χρηματοδοτούν την προσπάθειά τους. Πολύ δύσκολη εξίσωση θα έλεγα.
Η εμπειρία σας και η εξειδίκευσή σας στο χώρο θα βοηθούσαν τους ανθρώπους, αν θα μας δίνατε μια γενικότερη συμβουλή, τι να αποφύγουν και τι να προσέξουν σε τυχόν “κακοτοπιές” στην αγορά ενός ακινήτου, είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για επαγγελματική στέγη.
Είναι αλήθεια ότι ένας Μεσίτης συμμετέχει και παρατηρεί σε λιγότερο από ένα χρόνο περισσότερες συναλλαγές -αποτυχημένες και επιτυχημένες- από εκείνες τις οποίες θα βίωνε ένας δραστήριος επενδυτής ακινήτων σε όλη του τη ζωή.
Η εμπειρία του αυτή, είναι πολύτιμη για όποιον συνεργάζεται μαζί του. Κάθε εποχή επίσης προσθέτει τις δικές της απαιτήσεις και δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές και πολεοδομικές αλλαγές έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο και είναι λάθος να ξεκινά κανείς την αναζήτηση κατοικίας πριν κατανοήσει ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό για κάθε υποψήφιο αγοραστή είναι πριν ξεκινήσει την έρευνα αγοράς ακινήτου, να έχει κάνει τον σωστό οικονομικό προϋπολογισμό του, να μην υπερχρεωθεί από δανεισμό αλλά και να απευθύνεται και να συμβουλεύεται πάντα επαγγελματία κτηματομεσίτη για διασφαλισμένες συναλλαγές.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τείνουν να ανεβαίνουν. Πού το αποδίδετε αυτό;
Οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού τους από τις φορολογικές αρχές. Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στις επιτροπές των υπουργείων που τις καθόριζαν. Σήμερα προσδιορίζονται από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές για όλες τις περιοχές στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι αρκετές φορές αναλαμβάνουν εκτιμητές περιοχές στις οποίες δεν έχουν ζήσει, δεν τις γνωρίζουν και αντλούν στοιχεία από τιμές αγγελιών που απέχουν από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις και να καθιστά την φορολόγηση των ακινήτων ‘’άδικη’’.
Τι είναι το νούμερο 1 που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής στην αγορά ενός σπιτιού;
Είναι πολύπλοκο. Θα έλεγα πριν ξεκινήσει να βλέπει σπίτια είναι καλό να ζητήσει τη βοήθεια ενός μεσίτη που θα του εξηγήσει τη διαδικασία και μαζί θα ξεκαθαρίσουν και θα ιεραρχήσουν στόχους, προσδοκίες και θα τον βοηθήσει να αποφύγει ‘’κακοτοπιές’’.
Eλένη Δ. Μπουχαλάκη