Το διαφορετικό καλοκαίρι των παιδιών στην Αθήνα – Υπό την επιμέλεια του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε δημιουργική και απολαυστική μετατρέπεται η ζωή των παιδιών στην καλοκαιρινή Αθήνα, μέσα από τα πλούσια επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, είτε στους κήπους της πόλης είτε με τις δράσεις της σύγχρονης δημοτικής δομής ΠΟΙΩ, η οποία λειτουργεί υπό την επιμέλεια του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ανοίγει, από τις 26 Ιουνίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου, τις αυλές και τους κήπους των μουσείων, των πολιτιστικών κέντρων, των βιβλιοθηκών και της Πινακοθήκης, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για παιδιά 6-12 ετών, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Θα γνωρίσουν τις ηρωικές μορφές της Επανάστασης, θα ανακαλύψουν αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο, θα μυηθούν στην αρχιτεκτονική των κήπων, θα έρθουν σε επαφή την αρχαία ιαπωνική τέχνη Οριγκάμι, θα αναβιώσουν τα παλιά παιχνίδια της γειτονιάς.

Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν, με την προϋπόθεση κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.opanda.gr/index.php/draseis-gia-paidia-opanda/89-ekapideutika-programmata/2806-ekpaideftika-kalokairi.

– Στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων

Όλο τον Ιούλιο, παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν τα μυστικά των μαγικών κόσμων της Επιστήμης (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και των Μαθηματικών (Mathematics), μέσα από απλές εφαρμογές και βιωματικά παιχνίδια. Στον υπαίθριο χώρο του Σεράφειου (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, έως τις 29/7, για μαθήτριες και μαθητές σχολείων του Δήμου Αθηναίων και τους γονείς τους. Προκράτηση θέσης στο STEM-SUMMER.EVENTBRITE.COM. Οι δράσεις του Εργαστηρίου: https://www.facebook.com/athensmunicipalmakerspace.

– Μουσικοθεατρικές παραστάσεις

Στον ανακαινισμένο κινηματογράφο ΑΒ και τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας, μέχρι το τέλος Ιουλίου, προσφέρονται θεάματα με κουκλοθέατρο, μουσικοχορευτικές, θεατρικές και διαδραστικές παραστάσεις: Αστυνομικές ιστορίες, ελληνικά λαϊκά παραμύθια, χορός και τραγούδι, και ιστορίες-σταθμός όπως «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες https://www.facebook.com/CultureIsAthens του Δήμου Αθηναίων και https://www.facebook.com/Opanda.gr ή https://www.cultureisathens.gr/.

– Summer Camp και παιδικές χαρές

Τέλος, το πιο αγαπημένο Summer Camp της πόλης με το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του ήρθε από τις 28 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Οι θέσεις ήδη εξαντλήθηκαν. Ωστόσο, για παιχνίδια διατίθενται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας οι 49 πλήρως ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Σημειώνεται, ότι το Εργαστήριο ΠΟΙΩ προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνδυαστικά με την τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία στην Αθήνα. Παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στη χρήση προηγμένων υποδομών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής και προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη και καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων.

Από το 2017 που άνοιξε τις πύλες του, έχουν επισκεφθεί τους χώρους του περισσότερα από 2.400 άτομα και 110 φορείς, ενώ μετράει ήδη 200 επιμορφούμενους -πολίτες του Δήμου Αθηναίων, επαγγελματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες- που έχουν αναπτύξει και εδραιώσει μία ενεργή κοινότητα makers στο κέντρο της Αθήνας.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της κοινότητας αποτελούν, επίσης, οι 286 εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι μέσα από το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» έχουν κατασκευάσει στο maker space ειδικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό για τα σχολεία τους.

Επιπρόσθετα, πάνω από 6.000 μαθητές και 1.600 πολίτες έχουν συμμετάσχει ενεργά σε εργαστήρια STEM και ανοιχτές μέρες επιστήμης και τεχνολογίας στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, δράσεις που έχουν στο επίκεντρο την ανάδειξη της προηγμένης τεχνολογικής υποδομής αυτού του μοναδικού χώρου μάθησης και δημιουργίας του δήμου.

Προηγούμενο άρθροΝέα αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Ηράκλειο
Επόμενο άρθροΥπερβολική εφίδρωση: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία;