Χανιά: Πεζοπορία 130 χιλιομέτρων στη στράτα των Μουσούρων

Στη στράτα των Μουσούρων, όπως λέει το γνωστό ριζίτικο τραγούδι, θα μπορούν να βαδίζουν οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι του Πλατανιά καθώς ο δήμος αναπτύσσει δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων.
Το έργο είναι εγγεγραμμένο στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2021 του Δήμου Πλατανιά και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) .
Αφορά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ανάδειξης, συντήρησης και σήμανσης του προτεινόμενου προς ανάπτυξη, νέου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου, συνολικού μήκους περίπου 130 χιλιομέτρων, σε όλη την έκταση του Δήμου Πλατανιά, καλύπτοντας πολλά σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και σημαντικό αριθμό οικισμών και χωριών.

Ο σχεδιασμός του δικτύου πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης Ευρωπαϊκών Δικτύων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι διαδρομές του δικτύου είναι επί το πλείστον κυκλικές, έτσι ώστε ο περιπατητής να μπορεί να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης, κινούμενος όμως συνεχώς σε νέο μονοπάτι. Η αξιοποίηση αυτών των μονοπατιών, θα συντελέσει στην ανάδειξη του θεματικού φυσιολατρικού/πεζοπορικού τουρισμού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης «Στόχος μας είναι η ανάδειξη και η προστασία κάθε σημείου του δήμου. Ο Πλατανιάς είναι γνωστός ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο η ενδοχώρα του “ κρύβει” σημαντικά σημεία που πιστεύω με την ανάδειξή τους ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες όλο τον χρόνο».
Όλες οι διαδρομές θα έχουν ειδική σήμανση και θα αναπτύσσονται από το παραλιακό κομμάτι του δήμου, έως την ορεινή ενδοχώρα του.
Πρόκειται για τις διαδρομές:
«Οι λόφοι του Πλατανιά» : μήκους περίπου 7,5 km
«Φαράγγι με Θέα», μήκους περίπου 1,5km
«Οι Πανοραμικές Κορυφογραμμές»: μήκους περίπου 8,5km
«Φύση με Εναλλαγές»: μήκους περίπου 3,5km
«Φύση και Ιστορία»: μήκους περίπου 3,5km
«Το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη»: , μήκους περίπου 4,5km
«Φαράγγι και Βουνό»: μήκους περίπου 12Km
«Εισαγωγή στον Ομαλό»:μήκους περίπου 8,5km
«Η Στράτα των Λάκκων»: μήκους περίπου 9km
«Η Ενετική Διαδρομή»: μήκους περίπου 11Km
«Φύση και Γεωλογία»: μήκους περίπου 8km
«Η Πανοραμική Διαδρομή της Βρύσης»: μήκους περίπου 7km
Διαδρομή Κ1 «Πολιτισμός και Ιστορία»: μήκους περίπου 3km
«Ταξίδι στο Παρελθόν»: μήκους περίπου 9km
«Το Μονοπάτι της Θάλασσας»: μήκους περίπου 11km
«Η Διαδρομή του Σπηλαίου»: μήκους περίπου 10km
«Φαράγγι και Πολιτισμός»: μήκους περίπου 8km

Εκτός από τo νέο δίκτυο, ο Δήμος συντηρεί και διαρκώς αναβαθμίζει ήδη υπάρχουσες δημοφιλείς διαδρομές, όπως το φαράγγι της Σαρακήνας, το Φαράγγι του Βαβουλέδο, το Φαράγγι Κυδώνι και Μποριανών στα Καράνου.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής
Επόμενο άρθροΤον Αντιστασιακό Ιωάννη Ανδρεαδάκη τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου