Οροπέδιο Λασιθίου – Ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός

Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελεί ένα μέρος από τις τρεις οροσειρές της Κρήτης. Η υψηλότερη κορυφή της, το Σπαθί φτάνει στα 2.148 μέτρα και βρίσκεται 70 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ευφορότερο οροπέδιο του νησιού έπειτα από τη Νίδα και το Οροπέδιο του Ομαλού. Το σχήμα του οροπεδίου είναι στενόμακρο με μήκος 10 χιλιομέτρων και πλάτος 4-5 χιλιομέτρων. Περικλείεται από πολύ ψηλά βουνά και κοιτάζοντάς τα ο επισκέπτης νιώθει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε ένα μοναδικό φυσικό οχυρό. Και σαν τέτοιο οχυρό, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις διαρκείς επαναστάσεις του κρητικού λαού από τη Μινωική εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το Οροπέδιο υπήρξε ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν περίπου 16.000 ανεμόμυλοι που αντλούσαν τα υπόγεια νερά με τα οποία πότιζαν οι κάτοικοί του τις καλλιέργειές τους. Οι ανεμόμυλοι αυτοί εμπνεύστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής.

Για το πώς έχει συσταθεί γεωμορφολογικά το Οροπέδιο υπάρχουν διάφορες εκδοχές μια εκ των οποίων αναφέρει, ότι πριν χιλιάδες χρόνια έπεσε στην περιοχή ένας μετεωρίτης, δίνοντας στο Οροπέδιο τη σημερινή του μορφή. Διάφοροι γεωλόγοι δίνουν μια πιο εμπεριστατωμένη εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή του Οροπεδίου είναι μια τεκτονική τάφρος, που η μορφολογία της τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με τη διαλυτική ενέργεια του νερού που πλημμύριζε τον κάμπο και προέρχονταν από τα γύρω βουνά. Αυτές οι πλημμύρες μάλιστα, ανάγκασαν τη Βενετία έπειτα από τον 15ο αιώνα κι αφού είχε ερημώσει η καλλιέργεια του τόπου επί δύο αιώνες, να πραγματοποιήσει στον κάμπο του Οροπεδίου ένα τεράστιο αποστραγγιστικό έργο με ευθύγραμμες τάφρους 10 από την Ανατολή προς τη Δύση και 12 από το Βορρά προς το Νότο, τις αποκαλούμενες μέχρι και σήμερα από τους κατοίκους με την ιταλική ονομασία «Λίνιες» (ligna, linea=γραμμή).

Οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου βασίζονται πρωτίστως στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από το δήμο και κυρίως από ιδιώτες για να στραφεί η οικονομία του Οροπεδίου στον Αγροτουρισμό.

‘Ετσι κι αλλιώς το Οροπέδιο Λασιθίου εκτός από τη σπάνια ομορφιά του, διαθέτει πολύ όμορφα χωριά όπως το Τζερμιάδω, τον ‘Αγιο Γεώργιο κ.ά, με παραδοσιακές ταβέρνες και ξενώνες παλιάς αρχιτεκτονικής, να προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική διαμονή.

Προηγούμενο άρθροΜελέτη για το έργο “Βελτίωση κατά τμήματα οδικού άξονα Βρύσες-Χώρα Σφακίων-Όρια Π.Ε. Χανίων”
Επόμενο άρθροArmanogeia: Where the locals adore the lyre and dancing