Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι: Εκεί που άφησε τα ίχνη του ο Απόστολος Παύλος

Το Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στο Αγιοφάραγγο και το Ακρωτήριο Κεφάλι μετά τη Μονή Οδηγητρίας στα νότια του νομού Ηρακλείου. Υπάρχει πλούσια βλάστηση κι ένα πανέμορφο φοινικόδασος που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής! Μέσα στο φαράγγι θα δείτε πολλές σπηλιές τις οποίες παλαιότερα οι ασκητές χρησιμοποιούσαν ως τόπο διαμονής. Σήμερα κάποιες από αυτές μοιάζουν με αετοφωλιές. Καταλήγει σε μια θαυμάσια, βοτσαλωτή παραλία στο Nότιο Κρητικό πέλαγος. Η παραλία αυτή χρησίμευε ως λιμάνι και ήταν από τα σημαντικότερα της Μινωικής εποχής.

Ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε στην Κρήτη να διδάξει τον χριστιανισμό, έμενε ως ασκητής στα Μαρτσαλιώτικο φαράγγι και το Αγιοφάραγγο. Μέσα στο φαράγγι, στην αρχή της διαδρομής υπάρχει ένας πανέμορφος ναός, ο ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, ο οποίος έχει χτιστεί μέσα σε σπήλαιο. Πολλά χρόνια αργότερα, τον 19ο αιώνα ένας βοσκός της περιοχής ανακάλυψε τα ερείπια του ναού και μέσα σ’ αυτόν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν τα ερείπια ενός άλλου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκελο από τον οποίο πήρε και την ονομασία του το φαράγγι. Διασώζονται  ακόμα τα κελιά των Αγίων μοναχών Παρθένιου και Ευμένιου οι οποίοι έζησαν ως ασκητές για 12 χρόνια στα Μάρτσαλο και αργότερα έφυγαν για τη Μονή Κουδουμά όπου και την αναστήλωσαν. Οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το φαράγγι είναι μέτριας δυσκολίας με ανηφόρες και κατηφόρες και η διαδρομή κρατάει περίπου μια ώρα.

Προηγούμενο άρθροΜνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη: Δεσπόζει περήφανα στην πλατεία Ελευθερίας
Επόμενο άρθροΜε ρίψη πυροτεχνημάτων υποδέχθηκε το 2022 ο Δήμος Ηρακλείου