Με έτοιμα έργα θα πάει η Κρήτη στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα -100 μελέτες για όλο το νησί

Στ. Αρναουτάκης: «Υγεία, δύναμη, Ελπίδα και αισιοδοξία για το 2022»

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης για το 2022 είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος μέχρι το 2023 με το μέγιστο δυνατό όφελος για την Κρήτη και παράλληλα να προετοιμαστεί κατάλληλα η νέα προγραμματική περίοδο με μελέτες ώστε να υλοποιηθούν πολλά και σημαντικά έργα στο νησί μέχρι το 2030.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παραβρέθηκε χθες στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά και στη συνέχεια σε δηλώσεις του ευχήθηκε στους πολίτες και τους κατοίκους της Κρήτης για μια νέα χρονιά χωρίς τις συνέπειες και την παρουσία της πανδημίας στη ζωή μας και για ένα νέο έτος «με υγεία δύναμη ελπίδα κι αισιοδοξία». Προέτρεψε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό και να ξαναβρούμε πάλι την ζωή μας πίσω. «Από πλευράς περιφέρειας θερμές ευχές για πραγματοποίηση κάθε επιθυμίας καθενός. Χρόνια πολλά», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Μελέτες και έργα στην Κρήτη 

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων του με τους δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε πρώτη να προχωρήσει «στην χρηματοδότηση 100 περίπου μελετών για να μπορούμε να έχουμε έτοιμα έργα την επόμενη διετία και να μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων ή στο ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που χρειάζεται από όλους τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα είναι οι μελέτες για να μπορούν να ενταχθούν τα έργα. Γι’ αυτό κι εμείς προχωρήσαμε σε μία προωθημένοι κίνηση να μπορούμε να έχουμε 100 μελέτες σε όλη την Κρήτη. Έχουμε συνεργασία με όλους τους δήμους που υποβάλουν κι αυτοί μελέτες και χρηματοδοτούνται από το περιφερειακό μας πρόγραμμα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εξήγησε πως εντός του νέου έτους «θα προσλάβουμε στις υπηρεσίες μας σε όλη την Κρήτη 54 μηχανικούς και μαζί με τους δήμους περίπου 100 για την ωρίμανση των έργων», αφού στόχος αυτή την περίοδο θα είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ και η ετοιμότητα για τη νέα περίοδο. Για αυτό ενισχύουμε και Δήμους για να κάνουν μελέτες και για αυτό συμμετέχουμε στη νέα αναπτυξιακή εταιρεία (Δαίδαλος Α.Ε.) ενισχύοντας με το κατάλληλο προσωπικό (τεχνικούς και μηχανικούς) και τους Δήμους να κάνουν μελέτες. Έχουμε μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑμε τα 654 εκ., το ταμείο ανάκαμψης, το νέο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και προετοιμαζόμαστε. Η δεκαετία αυτή θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής για την Κρήτη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στη νέα χρονιά και τα έργα που προωθούνται, είπε πως εντός του 2022 ξεκινούν στην Κρήτη «μια σειρά έργων όπως είναι σχολεία, υδρεύσεις, αλλά και έργα στην έρευνα και την καινοτομία μαζί με τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα της Κρήτης με βασικό στόχο να δημιουργηθεί κόμβος καινοτομίας στο νησί για να μπορεί να υπάρξει σύγκληση των ιδιωτών και των πανεπιστημίων μας και η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να πάει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Προηγούμενο άρθροΗ πορεία της θερμοκρασίας στην Κρήτη ανά μήνα το 2021
Επόμενο άρθροPlaces worth going to see at the beautiful town of Heraklion