Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα στις Αρχάνες

Νότια των Αρχανών, στη θέση Κάτω Περβόλια, δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα που έχει χτιστεί περίπου χίλια χρόνια πριν σε μια μαγευτική τοποθεσία κατάφυτη από δέντρα και διάφορα οπωροφόρα.

Ο Άγιος Μάμας θεωρείται προστάτης των βοσκών και των ζώων και εικονίζεται συνήθως πάνω σ΄ένα λιοντάρι γιατί, όταν σ΄ένα από τα μαρτύριά του, ρίχτηκε μέσα σε άγρια θηρία,ένα λιοντάρι τον έβαλε στη ράχη του και τον έσωσε βγάζοντάς τον έξω από τον “λάκκο” αυτών των θηρίων.

Η πιο παλιά,προς το παρόν,γραπτή της ύπαρξη,αυτής της εκκλησίας,αναφέρεται στα αρχεία της Δημογεροντίας Ηρακλείου το 1861 και αργότερα,το 1886, την συναντάμε σε συμβόλαιο του τότε συμβ)φούντος Αρχανών Εμμαν.Πολυχρονίδη.

Στη διάρκεια της «Μάχης της Κρήτης» πολλοί Αρχανιώτες,ιδιοκτήτες της περιοχής, «έστησαν» εκεί καλύβες,στη σκιά των μεγάλων δένδρων,όπου διέμειναν σ΄’ολη τη διάρκειά της, για το φόβο του τυχόν βομβαρδισμού της Κωμόπολης.΄Αλλοι   διέμεναν στις γύρω σπηλιές ή στα ερείπια του γειτονικού παλαιού ναού του Αγίου Πνεύματος,που  παραμένει ακόμη αναστήλωτος.

Η μνήμη του Αγίου Μάμα  τιμάται στις 2 Σεπτεμβρίου .

Προηγούμενο άρθροΟκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες το 2022 – Οι αλλαγές για ταυτότητες, δίπλωμα οδήγησης, διαζύγια κ.ά
Επόμενο άρθροΗ Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνης καταγράφει τις ανάγκες όσων επλήγησαν από την υγειονομική κρίση