Αριστέα Πλεύρη-Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου: Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με την βαρύτερη ιστορία στην Ευρώπη

H Aντιδήμαρχος Πολιτισμού Εθελοντισμού και Μνημείων Ηρακλείου, κυρία Αριστέα Πλεύρη, μας  έκανε την τιμή και μίλησε στο Unique Creta για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και την ευχαριστούμε πολύ. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Θα επιθυμούσαμε ο κόσμος να γνωρίσει την κυρία Αριστέα Πλεύρη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Ηρακλείου, τον άνθρωπο Αριστέα Πλεύρη. Μιλήστε μας λίγο για εσάς, κάτι σαν αυτοσύσταση στο ευρύ κοινό.

Νομίζω ότι δεν έχω ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις. Το Ηράκλειο είναι η πόλη που γεννήθηκα, η πόλη που έζησα ολόκληρη τη ζωή μου, εκτός από τα χρόνια που έλειψα για σπουδές. Συνεπώς λίγο – πολύ, όλοι με γνωρίζουν. Άλλωστε δεν έχω να πω τίποτα που να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είμαι συνταξιούχος δικηγόρος, μητέρα δύο παιδιών, μιας κόρης και ενός γιού,  με διαρκές ενδιαφέρον για τα κοινά, πράγμα το οποίο οφείλεται στην καταγωγή μου. Η οικογένεια μου έχει μακρά παράδοση στην πολιτική και πάντα πιστεύω από την «σωστή» πλευρά της ιστορίας. Μεγάλωσα μέσα σε ένα περιβάλλον που έζησε τα γεγονότα από μέσα και πολλές φορές υπέστη βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έκανε. Θεωρώ, ότι στο περιβάλλον αυτό οφείλω την διαμόρφωση της προσωπικότητας μου. Έτσι έμαθα να αγωνίζομαι για ό,τι πιστεύω, να βάζω στόχους και να διεκδικώ την πραγματοποίηση τους.

Κυρία Πλεύρη, είστε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας και στην πρωτεύουσα του νησιού μας, το Ηράκλειο. Θα θέλαμε για το ευρύ κοινό που πιθανόν να μην γνωρίζει, να μας πείτε τις αρμοδιότητες σας που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πόλη μας.

Ο πολιτισμός είναι μια ευρύτατη έννοια, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Πολιτισμός είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου, είναι η συμμετοχή σε δράσεις που χαρακτηρίζουν έναν ενεργό πολίτη. Ένας αντιδήμαρχος πολιτισμού οφείλει να γρηγορεί και να παρακολουθεί τα πάντα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι πολιτισμός είναι μόνον οι εκδηλώσεις. Μέγα λάθος! Οι εκδηλώσεις χωρίς τη δημιουργία θεσμών είναι απλώς θέαμα, δεν είναι πολιτισμός. Γι’ αυτό, παράλληλα προσπαθούμε στον Δήμο Ηρακλείου να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα αντέξουν στον χρόνο. Αυτό θα είναι μια πραγματική προσφορά στην πόλη. Και οι θεσμοί αυτοί πρέπει να βασίζονται στην ιστορία και να έχουν το βλέμμα στο μέλλον. Μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε πως συνεισφέρουμε στην πόλη που κατοικούμε. Η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής των έργων τέχνης του Δήμου, καθώς και η συντήρηση των σπανίων παλαιτύπων της Β.Δ.Β. είναι δύο μόνον από τους θεσμούς που δημιουργήσαμε και τους θεωρούμε σημαντικούς.

Πιστεύετε ότι το Ηράκλειο εν έτη 2021 είναι μια πόλη που στην πλειοψηφία της οι κάτοικοι εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις;

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με την βαρύτερη ιστορία στην Ευρώπη και αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση. Δίπλα μας είναι η Κνωσός, όπου έλαμψε ο αρχαιότερος, ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός. Στο Ηράκλειο, δημιουργήθηκε η Κρητική Αναγέννηση, η μοναδική Αναγέννηση σε Ελλαδικό χώρο. Το Ηράκλειο έχει γεννήσει τέκνα άξια, όπως τον Καζαντζάκη και τον Θεοτοκόπουλο. Η πολιτιστική του παράδοση είναι σπουδαία και διαρκής. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αυτήν την ιστορία και βέβαια γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνον οι ίδιοι. Όταν με την ανοχή της πολιτείας χάθηκαν από τον οικοδομικό της ιστό όλα τα τεκμήρια του μεγαλείου που έζησε, κάποιος πρέπει να έχει την υπομονή και το ενδιαφέρον να τα ανακαλύψει. Τώρα, ετοιμάζουμε με την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μια ιστορία της πόλης, από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα. Ελπίζουμε αυτή η έκδοση να συμβάλλει , ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία της πόλης του. Επίσης, θεωρούμε ότι βοηθάνε πολύ οι δωρεάν ξεναγήσεις που έχουμε καθιερώσει με το Τμήμα Τουρισμού στις οποίες με χαρά μπορούμε να πούμε, ότι συμμετείχε μεγάλος αριθμός συνδημοτών μας. Αξίζει ασφαλώς να αναφέρουμε, ότι σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια.

Το κεφάλαιο Πολιτισμός, είναι ένα από τα περισσότερο πλειττόμενα από την πανδημία. Πως διαχειρίζεται ο Δήμος Ηρακλείου αυτή την κατάσταση;

Παρά τις δυσκολίες των καιρών, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος δεν έχει υποστείλει τη σημαία του Πολιτισμού. Με προτροπή του Δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, δημιουργήσαμε ήδη από την αρχή της πανδημίας το διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού, το μοναδικό δημοτικό κανάλι πολιτισμού στην Ελλάδα. Σήμερα, στα δύο περίπου χρόνια λειτουργίας του, έχει ξεπεράσει τις 300.000 προβολές, με συμμετοχή τηλεθεατών από όλον τον κόσμο. Αυτό, εκτός από μια οικονομική ανακούφιση στους καλλιτέχνες, τους έδωσε βήμα για να αναδειχθούν οι δημιουργίες τους παγκοσμίως. Παράλληλα, με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήσαμε και τα τέσσερα φεστιβάλ που έχουμε θεσμοθετήσει. Το Τέχνη καθ΄οδόν, το Φεστιβάλ Πιάνου, τις Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου και το θεματικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί.

Δυστυχώς πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί ή ματαιωθεί και πραγματικά ο κόσμος τις χρειάζεται και τις έχει ανάγκη. Έχετε γίνει αποδέκτης παραπόνων συμπολιτών μας για όλα αυτά;

Ασφαλώς ο κόσμος έχει ανάγκη τις ζωντανές εκδηλώσεις και ασφαλώς βαρυανασαίνει μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Αλλά τα παράπονα του δεν απευθύνονται στον Δήμο, αφού πολύ καλά γνωρίζει, ότι ο Δήμος προσπαθεί παρά τους ανάποδους καιρούς να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ας ελπίσουμε πως γρήγορα θα φύγει αυτό το άλγος της πανδημίας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τι θα θέλατε , αν όλα πάνε καλά με την πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, να προσφέρετε επιπλέον στο Ηράκλειο. Κάποιο έργο στον Πολιτισμό που ακόμα δεν έχει ίσως γίνει. Ένα όραμά σας.

Ευχή μου είναι οι επόμενοι να σεβαστούν τις βάσεις που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή για τον πολιτισμό και να τις συνεχίσουν επάξια. Όνειρο μου είναι να παραδώσω συντηρημένα τα έργα τέχνης του Δήμου για την δημιουργία πινακοθήκης και να καταφέρω να βοηθήσω τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη να αναπτυχθεί και να αναδείξει τις δυνατότητες της.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Προηγούμενο άρθροΦρούριο Καζάρμα – Με θέα την πόλη της Σητείας
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα του διαδικτυακού καναλιού πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου για τον Ιανουάριο του 2022