Φρούριο Καζάρμα – Με θέα την πόλη της Σητείας

Το βενετσιάνικο φρούριο της Σητείας, γνωστό σήμερα σαν Καζάρμα (Casa di arma), είναι το πιο επιβλητικό μνημείο του παρελθόντος στην πόλη. Η Καζάρμα κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα και ήταν ένα από τα οικοδομήματα της Μεσαιωνικής Σητείας, η οποία περιβαλλόταν από τείχος.

Οι πειρατικές επιδρομές, οι συχνές επαναστάσεις των κατοίκων κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής ακόμα και οι σεισμοί επέφεραν αλλεπάλληλες καταστροφές στα τείχη και στην Καζάρμα, μέχρι που οι ίδιοι οι Ενετοί αποφάσισαν να τα καταστρέψουν με σκοπό να τα επιδιορθώσουν.

Έτσι, η βενετική διοίκηση το 1554 έστειλε χρήματα για την επισκευή. Τελικά, τα επόμενα χρόνια, παρά την πρόταση κατεδάφισής που είχε κατατεθεί το 1571 στη Σύγκλητο, οι Βενετοί προσπάθησαν να το αποκαταστήσουν με κάποιες εργασίες που ωστόσο δεν απέτρεψαν την ετοιμορροπία του.

Στην περίοδο της τουρκικής κατάκτησης τα τείχη φαίνεται ότι δεν ξαναχτίστηκαν αλλά η Καζάρμα αναστηλώθηκε και σήμερα διακρίνονται οι τουρκικές προσθήκες, όπως οι κουμπέδες πάνω στις επάλξεις, δηλαδή τα φυλάκια του φρουρίου.

Η Καζάρμα το 1963 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σήμερα έχει αναστηλωθεί και αποτελεί μνημείο με φύλαξη ανοικτό στο κοινό, προσφέροντας μια πανοραμική θέα στον κόλπο και την πόλη της Σητείας. Την καλοκαιρινή περίοδο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κορνάρεια – προς τιμή του Βιτσέντζου Κορνάρου), όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών κ.λ.π.

Με πληροφορίες από: odysseus.culture.gr, sitia.gr

Προηγούμενο άρθροΣτις 10 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή 16/01
Επόμενο άρθροΑριστέα Πλεύρη-Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου: Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με την βαρύτερη ιστορία στην Ευρώπη