Παλαιά Ρούματα Χανίων: Εκεί που καλλιεργήθηκε η ιδέα της απελευθέρωσης

Τα Παλαιά Ρούματα, άλλο ένα πολύ όμορφο χωριό της Κρήτης χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, και βρίσκεται σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων.

Το χωριό είναι ορεινό, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά όπως δηλώνει και η ονομασία του που είναι παράφραση της λέξης ρέματα – ρουμάνια – ρούματα. Διαθέτει πλούσια πολιτιστική ιστορία και συνεταιριστική δράση.

Τα Παλαιά Ρούματα είναι ένας από τους τόπους όπου καλλιεργήθηκε η ιδέα της απελευθέρωσης και είχε έντονη δράση το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-1944), καθώς συμμετείχαν σε αυτό μεγάλος αριθμός των κατοίκων του. Δημιουργήματα εκείνης της περιόδου είναι: Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη, το Λαϊκό Ιατρείο και το Λαϊκό Δικαστήριο. Η πρώτη ως σύλλογος πλέον, λειτουργεί και σήμερα και στεγάζεται σε αίθουσα στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού του, παρασκευάζουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα ενώ προσπαθούν να συντηρήσουν και αναπτύξουν την παράδοση Υφαντικής στο χωριό.
Αξιοθέατα του χωριού είναι:
– Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου στον οικισμό του Βαβουλέδω και της Παναγίας στο Περαχώρι.
– Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στην όμορφη περιοχή με κυπαρίσσια που ονομάζεται Τραχινός, όπου κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του αγίου, γίνερται παραδοσιακό πανηγύρι.
– Το φαράγγι που ξεκινά από το Βαβουλέδω, κάτω από την εκεί εκκλησία και καταλήγει κοντά στο παλαιό σχολείο. Διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση του (πλατάνια, καστανιές, ελιές κα) και είναι εύκολο στην κατάβαση του.
– Το οικόσημο της Αρχοντικής ενετικής οικογένειας RENIERI σε οίκημα, όπου υπάρχει και ελαιουργείο λίγο μετά από το κτίριο του συνεταιρισμού του χωριού.Από την συγκεκριμένη οικογένεια, προέρχονται οι Νίκος Ρενιέρης και Μάρκος Ρενιέρης, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας τον 19ο αιώνα, υπηρετώντας την Ελλάδα από διάφορες θέσεις.

Προηγούμενο άρθροΟ Ε.Ε.Σ. με ναυαγοσωστικό σκάφος και διασωστικό ρομπότ (EMILY) στον εορτασμό των Θεοφανείων
Επόμενο άρθροΘεοφάνεια στο Ενυδρείο Κρήτης