Άνω και Κάτω Ασίτες: Τα χωριά – κέντρα της προϊστορικής εποχής

Τα χωριά Άνω και Κάτω Ασίτες βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 480 και 450 μέτρων αντίστοιχα και σε απόσταση 24 και 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Στους Άνω Ασίτες βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, καθώς και λαογραφικό μουσείο ενώ έχουν εντοπιστεί σημαντικά κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής και ρωμαϊκά λουτρά κοντά στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία πόλη Ριζηνία. Στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης  έχουν αποκαλυφθεί 680 τάφοι που Χρονολογούνται κυρίως από το τέλος της μινωικής εποχής έως και τα μέσα του 6ου αι. Τα παραπάνω ευρήματα μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κέντρο του τέλους της προϊστορικής εποχής που κατείχε αξιοσημείωτο ρόλο στην κεντρική Κρήτη, έως και τα ελληνορωμαϊκά χρόνια.

Τα φαράγγια, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκονται στην περιοχή, προσφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού,φυσιολατρικούς περιπάτους και εκδρομές αναψυχής. Ο επισκέπτης, έχει επίσης την ευκαιρία να συναντήσει εντυπωσιακά σπήλαια όπως, o “Κυνηγόσπηλιος”. Σημαντική είναι και η χλωρίδα της περιοχής, με διάφορα προστατευόμενα είδη. Ανάμεσα τους το υπεραιωνόβιο δέντρο δρυς, στη θέση Κούβδι, όπως και συστάδες δέντρων στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου. Τέλος, κατά τη διάρκεια του του φθινοπώρου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παραγωγή κρασιού και ρακής στα  παραδοσιακά καζάνια.

φωτο: facebook-Πολιτιστικός σύλλογος Άνω Ασιτών

Προηγούμενο άρθροΕιδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, δια ζώσης
Επόμενο άρθροΤο μέλλον της Ευρώπης