Ερωτόκριτος & Αρετούσα: …Αγέρωχοι στην πλατεία Κορνάρου του Ηρακλείου

Η Πλατεία Κορνάρου στο Ηράκλειο πήρε το όνομα της από τον μεγάλο Κρητικό καλλιτέχνη Βιτσέντζο Κορνάρο  (1553-1613) ποιητή με καταγωγή από τη Σητεία, που μεγάλωσε στον Χάνδακα (Ηράκλειο).

Ο Κορνάρος είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της Κρητικής Αναγέννησης, και το γνωστότερο έργο του είναι ο «Ερωτόκριτος».

Πρόκειται για αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα γραμμένο στο Κρητικό ιδίωμα, τη μητρική γλώσσα του ποιητή, που αποτελείται από χιλιάδες στίχους με θέμα τον έρωτα του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα.

Το ποίημα αυτό,  παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα στις καρδιές των Κρητικών και ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης φρόντισε με περίτεχνο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες του Ηρακλείου, φρόντισε να στέκουν αγέρωχοι οι πρωταγωνιστές του ποιήματος, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα. Ο Ερωτόκριτος έφιππος αποχαιρετά την αγαπημένη του Αρετούσα και τα πολλά κεφάλια στο έργο του καλλιτέχνη απεικονίζουν τη δραματικότητα και την κίνηση του αποχαιρετισμού του διαχρονικού ζευγαριού.

Προηγούμενο άρθροΠρόγνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη – Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας
Επόμενο άρθροΣυγκλονιστική διάσωση πιλότου που προσγειώθηκε σε σιδηροτροχιές λίγο πριν περάσει το τρένο