Το πιο «μυστήριο» βιβλίο του κόσμου που κανείς δεν έχει καταφέρει να το διαβάσει

Μέσα στα χρόνια αναδύθηκαν τρεις βασικές θεωρίες.

Η πρώτη βασική θεωρία ορίζει το βιβλίο ως ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, γραμμένο με έναν μυστικό κώδικα και σχεδιασμένο ώστε να «κρύβει το μήνυμα».

Η δεύτερη υποστηρίζει ότι το χειρόγραφο είναι μια απάτη γραμμένη στα ακαταλαβίστικα για απόσπαση χρημάτων από αφελείς αγοραστές. Κάποιοι εικάζουν ότι ο συγγραφέας ήταν ένας απατεώνας του Μεσαίωνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το έγραψε ο Βόινιτς.

Η τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο σε μια αληθινή γλώωσα, αλλά σε άγνωστο αλφάβητο. Ίσως οι μελετητές του Μεσσαίωνα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα αλφάβητο για μια καθομιλούμενη γλώσσα που δεν είχε ακόμα γραφτεί. Σε αυτή την περίπτωση, το χειρόγραφο του Βόινιτς μπορεί να είναι κάτι σαν τη γραφή «ρόγκο – ρόγκο» που εφευρέθηκε στο νησί του Πάσχα, και πλέον είναι μη αναγνώσιμη, αφού κατέρρευσε ο πολιτισμός που την παρήγαγε και την μιλούσε.

Αν και το χειρόγραφο Βόινιτς είναι μη αναγνώσιμο, οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να μαντέψουν το περιεχόμενό του. Όσοι πιστεύουν ότι το χειρόγραφο ήταν απόπειρα δημιουργίας μιας νέας μορφής γραπτής γλώσσας εικάζουν ότι είναι μία εγκυκλοπαίδεια που περιέχει τη γνωστή του πολιτισμό που το παρήγαγε.

Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το βιβλίο γράφτηκε κατά τον 13ο αιώνα, από τον Ρότζερ Μπέικον, ο οποίος αποπειράθηκε να κατανοήσει τους παγκόσμιους νόμους της γραμματικής.

Ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι δημιουργήθηκε από ή το 16ο αιώνα από τον Ελισαβετιανό αποκρυφιστή John Dee, ο οποίος ασχολούνταν με την αλχημεία και την μαντεία.

Οι πιο ακραίοι θεωρούν ότι το βιβλίο γράφτηκε από μία ομάδα μαγισσών στην Ιταλία ή ακόμα και από εξωγήινους.

Εδώ και 100 χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν μόνο να προσδιορίσουν την χρονολογία του βιβλίου αλλά και την καταγωγή του. Σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς η διαδρομή του βιβλίου ξεκίνησε από την Ρώμη και την Πράγα γύρω στο 1612. Πιθανολογούν επίσης πέρασε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ροδόλφο Β’ στο θεραπευτή του, Γιάκομπους Σινάπιους.

Επιπρόσθετα με αυτές τις ιστορικές αποκαλύψεις, οι γλωσσολόγοι ερευνητές πρόσφατα πρότειναν μια ανεπίσημη ταυτοποίηση ορισμένων λέξεων του χειρόγραφου.

Ίσως τελικά οι μελλοντικοί ιστορικοί καταφέρουν να σπάσουν τον κώδικα του Βόινιτς; Το μέλλον θα δώσει την απάντηση.

 www.e-daily.gr 

Προηγούμενο άρθροΈνταξη έργων 340 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Επόμενο άρθροΠροβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Στο Αιγαίο οι άνεμοι φθάνουν τα 10 μποφόρ