Διονυσάδες Νήσοι -Μια … ανάσα από τη Σητεία η δημιουργία του θεού Διόνυσου

Οι Νήσοι Διονυσάδες είναι μικρό σύμπλεγμα τεσσάρων νησίδων στα βόρεια του κόλπου της Σητείας, σε απόσταση 9 μιλίων από την πόλη της Σητείας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία τα νησιά δημιούργησε ο θεός Διόνυσος, που λατρευόταν εκεί απ’ όπου πήραν και το όνομα τους. Στα αρχαία χρόνια ανήκαν στην κατοχή της Ιτάνου. Στη Δραγονάδα, το νησί με την μεγαλύτερη βλάστηση, φαίνονται ίχνη αρχαίας κατοίκησης και έχουν βρεθεί επιτύμβιες πλάκες των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στο ίδιο νησί στα ανατολικά του υπάρχει σπήλαιο και στα δυτικά του αναδύονται από τη θάλασσα σε σχηματισμό συστάδας  φυσικές «κολώνες» από βράχο.

Υπάρχει επίσης το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, μικρό σπίτι με  στέρνα  και λιμανάκι με όμορφη παραλία. Τη δεκαετία του 1990, απαγορεύτηκε η βοσκή, αναδείχθηκε η βλάστηση και πολλαπλασιάστηκαν οι λαγοί, που υπήρχαν πάντα  στο νησί. Στις Διονυσάδες βρίσκουν καταφύγιο οι ψαράδες ενώ τις επισκέπτονται συχνά φυσιολάτρες και κυνηγοί.

Στις βραχονησίδες Παξιμάδα και Παξιμαδάκι βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αποικία στο κόσμο του γερακιού της Ελεονόρας (Falco eleonorae) που είναι γνωστό και ως μακροπετρίτης ή βαρβάκι. Εδώ φωλιάζουν περί τα 300 ζεύγη γερακιών, που το χειμώνα μεταναστεύουν προς τη Μαδαγασκάρη και τα μελετούν ορνιθολόγοι από το 1963.

φωτογραφία: Δήμος Σητείας

Προηγούμενο άρθροΕκατοντάδες σάκοι με δώρα για τα παιδιά, στο «Santa Run Chania 2021», με τη στήριξη του Δήμου Χανίων & της Π.Ε. Χανίων
Επόμενο άρθροΚατατέθηκε στη Βουλή ο Αναπτυξιακός Νόμος-Τι προβλέπει