Πράσινη ενέργεια στο γηροκομείο των ιδρυμάτων των Α. και Μ. Καλοκαιρινού

Παρουσίαση της Οικολογικής Παραγωγής στον Περιφερειάρχη Κρήτης και στα μέλη του Δ.Σ.

Στην οικολογική «πράσινη» παραγωγή ενέργειας, την ηλιακή μπαίνουν τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου όπου λειτουργεί το γηροκομείο. Το ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών ενέργειας με δυνατότητα επέκτασης, ενώ με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών παράλληλα με την οικολογική παραγωγή επιτυγχάνεται οικονομία πόρων.

Την εγκατάσταση επισκέφθηκαν χθες ο Πρόεδρος των Ιδρυμάτων Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο και Αλέξη Καλοκαιρινό, την εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου, Αντιδήμαρχο Ρένα Παπαδάκη με παρόντα το Διευθυντή του Ιδρύματος Ισίδωρο Δετοράκη. Στην μεταξύ τους συνάντηση παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης του συστήματος ώστε να καλύπτει περισσότερο από ήμισυ των ενεργειακών αναγκών του Γηροκομείου.

Για την οικολογική ενεργειακή εγκατάσταση, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, λέγοντας: «Μετά την επέκταση και τον ριζικό εκσυγχρονισμό του, που ολοκληρώθηκε το 2019, το Γηροκομείο των Ιδρυμάτων στον Άγιο Ιωάννη του Ηρακλείου αποκτά φωτοβολταϊκό σύστημα παροχής ενέργειας, με το οποίο στο εξής θα καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών του. Το σύστημα ισχύος 68 kWp εκτιμάται ότι θα αποδίδει 102.000 kWh/έτος και αναπτύχθηκε στις στέγες του Γηροκομείου (126 πάνελς σε 323 τμ.), κυρίως στη νέα πτέρυγα η οποία τέθηκε σε χρήση από το 2017. Στον σχεδιασμό της εγκατάστασης υπήρξε μέριμνα να μη διαταραχθεί την αισθητική του συγκροτήματος, και ιδιαίτερα του προϋφιστάμενου κτηρίου που αποτελεί αρχιτεκτόνημα του Πάτροκλου Καραντινού (1954), και έχει επίσης ανακατασκευαστεί πλήρως στο εσωτερικό του σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το έργο πραγματοποιήθηκε με ίδιους πόρους των Ιδρυμάτων και στοίχησε 69.440 ευρώ. Με την οικολογική παραγωγή ενέργειας θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για τη λειτουργία του Ιδρύματος». 

Προηγούμενο άρθροΑγιά Φωτιά Σητείας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση για την αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημμύρα στη 1 και 2 Μαρτίου 2022 στην Π.Ε. Ηρακλείου