Υπογραφή σύμβασης για την θωράκιση της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής

Την σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που προβλέπει την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής υπέγραψε το πρωί της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Η περιοχή μελέτης, βρίσκεται στο μέσον της παράκτιας ενετικής οχύρωσης της πόλης που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» .  Συγκεκριμένα  αφορά στην περιοχή του κόλπου Δερματά και στην περιοχή δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έλεγχο και την αποτροπή της διάβρωσης του παραλιακού δρόμου και την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης  πεζών και οχημάτων. Είναι όμως εξίσου σημαντική και για την προστασία εν γένει του παράκτιου ενετικού τείχους στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιαστήκαν στην περιοχή  κατά την περίοδο 2010-2014, είχαν ως συνέπεια την ολίσθηση ολόκληρου του βόρειου πρανούς του Κόλπου Δερματά που συμπαρέσυρε και τμήμα του κιγκλιδώματος. O Δήμος Ηρακλείου προχώρησε το 2017 στην αποκατάσταση των ζημιών και στην θωράκιση του Κόλπου με την κατασκευή λιθορριπής από φυσικούς ογκολίθους. Ωστόσο,  δεδομένου ότι το φαινόμενο της διάβρωσης παραμένει σε εξέλιξη και καθώς οι βόρειες ακτές της Κρήτης βρίσκονται ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο ακραίων καιρικών φαινομένων η εκ νέου εκπόνηση μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής θεωρείται επιβεβλημένη.

Αμέσως μετά την υπογραφή ο Δήμαρχος δήλωσε: «Όπως είχαμε πει στο παρελθόν και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και δεν οφειλόταν στον Δήμο Ηρακλείου, εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για την πραγματοποίηση ενός έργου πολύ σημαντικού όσο και απαραίτητου για την περιοχή. Ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και στην Κρήτη, η  αντιδιαβρωτική προστασία του παράκτιου μετώπου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη  σημασία Με την ανάθεση της μελέτης κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι ετούτη τη φορά τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά». 

 

Προηγούμενο άρθροΠοδηλατική διαδρομή μέσα από εμβληματικές τοποθεσίες
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην διεθνή έκθεση TTG στο Ρίμινι της Ιταλίας