Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην συνεργασία του κέντρου ΟΟΣΑ στο νησί

Με επιτυχία η εκδήλωση χθες στα Χανιά με θέμα: “Το κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς στην Κρήτη” 

Ως μία πρωτοποριακή δομή για τα δεδομένα της χώρας και πηγή επιστημονικής γνώσης για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για το δημογραφικό των επόμενων δεκαετιών χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το κέντρο του ΟΟΣΑ στο νησί, μιλώντας χθες στα Χανιά στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο Περιφερειάρχης στην εκδήλωση με θέμα “Το κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς στην Κρήτη” στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, παρόντων εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΟΟΣΑ τοπικών Αρχών και φορέων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του κέντρου για τον τόπο μας. Παράλληλα τόνισε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης ,αρωγός και συνεχάρη για τη συνεργασία τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, του οικονομικό φόρουμ των Δελφών και το Δήμο Χανίων .

Ειδικότερα στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

“Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ιστορικό χαρακτήρα, καθώς μετουσιώνει σε πολιτική πράξη το όραμά μας για την Κρήτη του 2030. Για ένα νησί που θα πρωτοπορεί στον επιστημονικό και ερευνητικό τομέα και ταυτόχρονα θα έχει καθιερωθεί ως ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος της Μεσογείου.

Ένας τόπος όπου σύγχρονες μονάδες έρευνας και καινοτομίας θα δημιουργούν μια κιβωτό γνώσης, ικανή να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της εποχής. 

Μια τέτοια πρωτοποριακή δομή για τα δεδομένα της χώρας, θα είναι και το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς στην Κρήτη.

Το Κέντρο αυτό, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης θα ενσωματώσει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, μετατρέποντάς την σε μηχανισμούς πολιτικής.

Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών, όπου το δημογραφικό, η ενσωμάτωση των μεταναστών  και η διασύνδεση με τον ελληνισμό της διασποράς, συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Για τι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά συνδέεται και με την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και τις αξιακές παραμέτρους. 

Με δεδομένες μάλιστα τις σχετικές έρευνες, οι οποίες προβλέπουν συνεχώς μειούμενο πληθυσμό ως το 2070, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι πολιτικές με ορίζοντα πέντε ή δέκα χρόνων, αλλά πολιτικές με μακροχρόνιο ορίζοντα.  Προς αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, θα αποτελέσει τη βασική πηγή επιστημονικής γνώσης, για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό για τις επόμενες δεκαετίες.Καλωσορίζοντάς  σας στα Χανιά και αφού συγχαρώ τους διακεκριμένους ομιλητές για τις εισηγήσεις που ακολουθούν, θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και το Δήμο Χανίων για τη συνεργασία που αναπτύσσουν στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Αθήνα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που θα αναλάβετε και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο σας». 

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καλωσορίζοντας όλους αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του κέντρου του ΟΟΣΑ για την Κρήτη και την καλή συνεργασία με το οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Επίσης στη σημαντικότητα και τον ρόλο του κέντρου μίλησαν επίσης , ο εκπρόσωπος του οικονομικού φόρουμ Συμεών Τσομώκος, η Υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ενώ η παρουσίαση του του κέντρου έγινε από τον Πρέσβη Γεώργιο -Στυλιανό Πρεβελάκη μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΟΟΣΑ. Στην εκδήλωση έγιναν ομιλίες για ιστορικά, δημογραφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, μεταναστευτικά ζητήματα από Πανεπιστημιακους, ιστορικούς, Ερευνητες, όπως οι Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Φαίη Μακανιάση, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Νίκος Βέρτης, ο Mark Pearson,κ α

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Χερσονήσου
Επόμενο άρθροΑπό τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου ξεκινά τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης