Παρουσιάζονται στο Ρέθυμνο τα 6 προκριθέντα έργα του διαγωνισμού σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023 για δυο πιάνα

Στα πλαίσια του Διαγωνισμού σύνθεσης με την επωνυμία «Θόδωρος Αντωνίου» 2022 –  2023, για δυο πιάνα που συνδιοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου,  θα παρουσιαστούν τα 6  προκριθέντα  έργα την Σάββατο 29 Απριλίου στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη»  και ώρα 20.00 στο Ρέθυμνο.

Ο πρωτότυπος για την Κρήτη διαγωνισμός, είχε ανακοινωθεί δημόσια από τους συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Κρήτης – Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τον Σεπτεμβρίου του 2022 και απευθυνόταν σε νέους καλλιτέχνες, Έλληνες και Κυπρίους όπου γης.

Τα ονόματα των νέων συνθετών που έχουν επιλεγεί για τη Β’ φάση του διαγωνισμού είναι με αλφαβητική σειρά: Κατσιβέλης Παύλος, Λαμπριανίδης  Θεόφιλος, Μαστραντώνης Άγγελος, Πασόπουλος Σταμάτης, Χαλιάσας Κωνσταντίνος, Χωματσάς Ευστάθιος.

 Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού σύνθεσης,  «Θόδωρος Αντωνίου»  2022-2023 για δύο πιάνα, που  αξιολόγησε τα έργα που υποβλήθηκαν, αποτελείται από καταξιωμένους δημιουργούς και προσωπικότητες του χώρου, όπως τους: Γιώργο Κουμεντάκη  (Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτο (Συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Πανεπιστημίου), Μηνά Μπορμπουδάκη (Συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (Πιανίστα) και Σπύρο Δεληγιαννόπουλο (Συνθέτης, Πιανίστας).

Η παρουσίαση των 6 προκριθέντων έργων, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της κριτικής επιτροπής, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών, στο Ρέθυμνο στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» στις 29 Απριλίου 2023 και ώρα 20.00. Η παρουσίαση τους  θα γίνει από τα πιανιστικά ντουέτα: Δημήτρης Καρύδης –  Πέτρος Μόσχος, καθώς και Χριστίνα Παντελή – Γρηγόρης Ιωάννου. Η κριτική επιτροπή στη συνέχεια θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Β’ φάσης του διαγωνισμού, ενώ τα βραβεία θα δοθούν το ίδιο βράδυ, συνοδευόμενα με χρηματικά έπαθλα. Η είσοδος στην εκδήλωση παρουσίασης των προκριθέντων έργων και βράβευσης των συνθετών στο Ρέθυμνο, θα είναι ελεύθερη στους πολίτες. Ο διαγωνισμός σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» είναι αφιερωμένος στην μνήμη του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου εκλιπόντα συνθέτη.

Με αφετηρία την Κρήτη  τα βραβευμένα έργα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αθήνα και το Λονδίνο, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Hellenic Center αντίστοιχα.

Ευάγγελος Ζάχαρης: Καλούμε όλους, στην πρωτότυπη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης στο Ρέθυμνο, που σχεδιάζουμε να γίνει θεσμός.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης – σύγχρονου πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, εκφράζει την χαρά αλλά και την βούληση του όπως  ο νέος πρωτότυπος διαγωνισμός να γίνει θεσμός για την Κρήτη, τονίζοντας:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης με χαρά συνεργαζόμαστε με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου για ένα κορυφαίο Διαγωνισμό με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην νέα δημιουργία. Είναι σημαντικό που η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνει αυτό το διαγωνισμό. Με την ευχή να αποτελέσει θεσμό και να καταστεί η Κρήτη αφετηρία και σημείο συνάντησης νέων δημιουργών, ευχαριστούμε την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου και την κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από κορυφαίους δημιουργούς και η επιλογή των έργων έγινε αξιοκρατικά και με πλήρη διαφάνεια. Στην Β’ φάση του διαγωνισμού, στην συναυλία της παρουσίασης των προκριθέντων έργων στο Ρέθυμνο, καλούμε όλους θεσμικούς εκπροσώπους, φίλους της μουσικής να παρευρεθούν. Η είσοδος είναι ελεύθερη στους πολίτες. Τέλος ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την φιλοξενία της παρουσίασης των προκριθέντων έργων του διαγωνισμού σύνθεσης».

Προηγούμενο άρθροΠρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Επόμενο άρθροΒροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας