Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη εργαζόμενων και ανέργων

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων εγκαινιάστηκε χθες από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, στη συμβολή των οδών Δελφών και Μερκουρίου. Στο Κέντρο Ημέρας θα παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους που προσπαθούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που υλοποιείται από την ΑμΚΕ Ιasis, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια και είναι ενταγμένο στις 106 νέες δομές που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν την υποστήριξη παιδιών κι εφήβων, ενηλίκων, ανθρώπων τρίτης ηλικίας, εργαζομένων, ανέργων και κακοποιημένων παιδιών.

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Ημέρας, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στοχεύουν στην ενίσχυση επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στην εξισορρόπηση επαγγελματικής/οικογενειακής ζωής, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, στην ατομική συμβουλευτική και στη λειτουργία ομάδων ενδυνάμωσης ανέργων.

«Είναι πολύ σημαντική η λειτουργία ενός Κέντρου που θα εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα δίνει ψυχολογική υποστήριξη τόσο σε εργαζόμενους που βιώνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους εργασιακό στρες και άλλες στρεσογόνες συνθήκες, αλλά θα δίνει υποστήριξη και σε ανέργους που έχουν ανάγκη υποστήριξης κατά τον χρόνο που αναζητούν εργασία κατάλληλη γι’ αυτούς. Έχοντας εντάξει αυτές τις δομές στο Ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιούμε το Eθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή. Θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», σημείωσε σε διαδικτυακό χαιρετισμό της η υφυπουργός Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας) Ζωή Ράπτη.
Εγκαινιάζοντας το Κέντρο Ημέρας Εργαζομένων, ο κ. Καλαφάτης το χαρακτήρισε ως μία εμβληματική πρωτοβουλία που φέρνει ξανά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της προσπάθειας για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της εργασιακής απόδοσης των εργαζομένων. «Είναι σημαντικό ότι έμπειροι επαγγελματίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον επαγγελματικό χώρο αλλά και σε συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία και βιώνουν το στρες της ανεργίας. Σε μια περίοδο που επιστρέφουμε βήμα βήμα σε μια νέα κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία, η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα έμπρακτης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που αποζητά υποστήριξη, πληροφόρηση και υπεύθυνη αντιμετώπιση», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέσπισε ειδικό χαρτοφυλάκιο μέσα στην πανδημία για την Ψυχική Υγεία- θέτοντας το ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα και διαμορφώνοντας νέες πολιτικές, προγράμματα και δράσεις στήριξης και βελτίωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών. Με αύξηση της χρηματοδότησης σε ποσοστό 62% και στήριξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη την επικράτεια. Με τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306. Και βασικό σημείο αναφοράς, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα 10ετίας. Με τα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων, εργαζομένων, ανέργων και προσφύγων. Αλλά και τη δημιουργία νέων δομών και προγραμμάτων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Στόχος μας, οι πολιτικές αυτές να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, συμβάλλοντας στην έμπρακτη υποστήριξη των συνανθρώπων μας με ψυχικές ασθένειες, στην προστασία των δικαιωμάτων τους, στην άρση κάθε διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού και στην ισότιμη ένταξή τους σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΑμΚΕ Ίασις Νίκος Μπαλτάς, στο Κέντρο Ημέρας θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες προς όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, που μπορούν να κλείσουν ραντεβού με κάποιον σύμβουλο είτε τηλεφωνικά, είτε με e-mail. Το  Κέντρο Ημέρας διαθέτει ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους εργασίας, ψυχιάτρους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, που μπορεί να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες. «Προσπαθούμε και να εκπαιδεύσουμε τις εταιρείες να δημιουργούν ένα όμορφο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας για τους εργαζόμενους και από την άλλη, τους εργαζόμενους να μπορέσουν να είναι δυνατοί να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, να κάνουμε μια καταγραφή των αναγκών που είναι πολλές και παράλληλα να κάνουμε στοχευμένες δράσεις και σταδιακά να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε σε όλες τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι δράσεις για το γενικό κοινό, όπως είναι εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, ομιλίες, για να μιλήσουμε γενικά και για την ψυχική υγεία, που ακόμα θεωρείται στίγμα. Με τον δήμο, την περιφέρεια, τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ κοιτάμε να κάνουμε από κοινού δράσεις, γιατί ένα κέντρο ημέρας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες», σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.

Άλλες τρεις αντίστοιχες δομές πρόκειται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλης Μποζίκας, ο οποίος έχει την επιστημονική επίβλεψη του προγράμματος, πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά και Οικογένειες που θα φιλοξενηθεί στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, το Κέντρο Ημέρας για Διατροφικές Διαταραχές, που θα εγκαινιαστεί από το επόμενο Σάββατο στον δήμο Καλαμαριάς και το Κέντρο Ημέρας για Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤο τουριστικό Συνέδριο Choose Crete 2023 στα Χανιά στις 6 Μαΐου
Επόμενο άρθροΕικαστική Έκθεση: “Λόγος και Εικόνα”