Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή

Στα δυτικά της χώρας θα περιορίζονται έως την Τετάρτη 19/7, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν μελτέμια που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Πέμπτη (20/7) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Ειδικότερα από την Παρασκευή (21/7) έως και την Κυριακή (23/7) η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα (24/7) και από τα βόρεια αναμένεται υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Από σήμερα Δευτέρα και έως και την Τετάρτη (19/7) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 και την Τετάρτη τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στη Θράκη τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (20/7) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή (21/7) έως και την Κυριακή (23/7) προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά με τις μέγιστες τιμές να φθάνουν τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα 24/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω καύσωνα και ισχυρών ανέμων

Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2-4 βαθμούς μέχρι την Τετάρτη, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, ενώ την Πέμπτη έρχεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες κατά τόπους μέχρι και 43 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Κρήτης

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε μερική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση με τίτλο “Ψυχική Υγεία μέσω της Τέχνης και του Επιχειρείν”
Επόμενο άρθροΓια πρώτη φορά συνεδρίαση της ΕΛΙΜΕ στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου