Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης) – Ο Ρεθυμνιώτης που άφησε μουσική παράδοση στην Κρήτη (βίντεο)

Ο Στέλιος Φουσταλιεράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1911 και συγκαταλέγεται στις κορυφές της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κρήτης. (19 Ιουνίου 1911 – Απρίλιος 1992), γνωστός και ως Φουσταλιέρης,  ήταν τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης.

Στο Ρέθυμνο ήταν γνωστός και ως μπάρμπα Στέλιος ο ρολογάς, επειδή ασκούσε και την τέχνη του ρολογά. Είχε το μαγαζί του στην οδό Αρκαδίου και φήμη του ειδικού στα ρολόγια.

Πήρε το όνομα του πατέρα του, που σκοτώθηκε σε ατύχημα προτού αυτός γεννηθεί. Ο Στέλιος Φουσταλιεράκης, μεγάλωσε με μικρασιάτικα τραγούδια  και έγινε δεξιοτέχνης στο μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς). Ήταν τραγουδιστής, οργανοπαίκτης στο μπουλγαρί και συνθέτης πολλών γνωστών κρητικών τραγουδιών. Δημιούργησε τη δική του σχολή στην κρητική μουσική αναδεικνύοντας το μπουλγαρί σε όργανο μελωδικό και σολίστικο. Έπαιξε με τους Κρητικούς μαστόρους της μουσικής αλλά  ταίριαξε και με τους μεγάλους ρεμπέτες.

Το γεγονός ότι οι ηχογραφήσεις από το 1930 και μετά γίνονταν στο εργοστάσιο της Κολούμπια στον Περισσό δεν διευκόλυνε τη συχνή παρουσία εκτελεστών από την επαρχία. Έτσι, παρά τον πλούτο της κρητικής μουσικής, είναι δυσανάλογα μικρή η δισκογραφική καταγραφή κρητικών τραγουδιών. Ένα στοιχείο όμως που φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τη διαμόρφωση της μουσικής προσωπικότητας του Στέλιου Φουσταλιεράκη ήταν και η παραμονή του στην Αθήνα ανάμεσα στο 1933 και το 1937, περίοδο της μεγαλύτερης άνθησης του ρεμπέτικου. Η γνωριμία με τους δημιουργούς του, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Στράτος Παγιουμτζής κ.α. υπήρξε καθοριστική.

Ο Στέλιος Φουσταλιεράκης πέθανε τον Απρίλιο του 1992.

Προηγούμενο άρθροΕρευνητές δημιούργησαν τις πρώτες ψηφιακές ίνες υφάσματος που αποθηκεύουν αρχεία στα ρούχα
Επόμενο άρθροΧανιά: Αλλάζει όψη η περιοχή των Ταμπακαριών