Το Φαράγγι του Αχεντριά και ο καταρράκτης Λιχνιστής (βίντεο)

Στο Νομό Ηρακλείου και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νότια από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται το φαράγγι Αχεντριάς.

Για να διασχίσετε το φαράγγι του Αχεντριά θα χρειαστείτε 4 ώρες και απαιτείται εξοπλισμός canyoning καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο φαράγγι με χωματόδρομο και νερό μέχρι τους ανοιξιάτικους μήνες.

Το φαράγγι του Αχεντριά διασχίζει τα Αστερούσια όρη και στη διαδρομή θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε ένα από τα πολλά άγρια τοπία του νησιού συναντώντας αγριοκάτσικα κρεμασμένα στις άκρες των βράχων, καθώς και μεγάλο αριθμό αρπακτικών πτηνών.

Η πορεία του φαραγγιού, ξεκινάει  από την πεδιάδα της Αχεντριάς, συναντάει το ρήγμα των Αστερουσίων εκεί όπου βρίσκεται ο περίφημος καταρράκτης Λιχνιστής, που ουσιαστικά αποτελείται από πέντε καταρράκτες, οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές λιμνούλες, με τον ψηλότερο να φθάνει σε ύψος τα 60 μέτρα.

Μετά τον καταρράκτη ενώνεται με το μικρότερο Λυγιοφάραγγο από τα δυτικά, το οποίο μπορείτε να περπατήσετε ως τον Αχεντριά. Λίγο παρακάτω, μέσα στον οικισμό, αναβλύζει πηγή με πεντακάθαρο νερό όλο το χρόνο και σχηματίζεται ένα μικρό ποταμάκι που καταλήγει στη θάλασσα. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν τεράστια πλατάνια με ηλικία που ξεπερνάει τα 200 χρόνια.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε  να περπατήσετε το φαράγγι, μπορείτε πολύ εύκολα να το θαυμάσετε οδηγώντας σε έναν χωματόδρομο 15 χιλιομέτρων, που αρχίζει από το Μεσοχωριό και καταλήγει στο Μαριδάκι και στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα με το φοινικόδασος.

Μια πολύ όμορφη διαδρομή, που στο τέλος της μπορείτε να ξεκουραστείτε είτε στο Μαριδάκι, κάνοντας δροσερές βουτιές, είτε στο παραδοσιακό χωριό Αχεντριάς δοκιμάζοντας ντόπιους παραδοσιακούς μεζέδες.

Βίντεο: Γιάννης Ψαρουδάκης

Προηγούμενο άρθροΎμνος στους βιοπαλαιστές, η τοιχογραφία του Erlin Geffrard στο Σαν Φρανσίσκο
Επόμενο άρθροThe fruits of Crete is different because of its distinctive aroma and taste